4 Mayıs 2011 Çarşamba

Hint Menemeni (Burji)

Pek bir baharat istiyorum bugünlerde galiba...

İşte lezzetli bir kaç tarif daha...Burji Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden...Yumurta yemeklerinin genel adı diyebiliriz...Yüzlerce çeşit Burji olduğunu söylesem yalan olmaz sanırım...Netten inanılmaz tariflere ulaşabilirsiniz...


BURJI

Sade Bir Burji Tarifi (ben bunu yapıyorum evde canım çekince!)

Yağı ısıtıyoruz ve minik bir kuru soğanı küp şeklinde doğrayıp tavaya atılıyor...İçine yeşil sivri biber (acı sevenler süs biberi kullanabilir) ve domates doğruyoruz aynen bizim menemen gibi...Yumurtalar eklendiğinde yarım çay kaşığı turmeric (Hint safranı yani bize göre zerdeçal) ilave diyoruz...

Daha da baharatlı bir şey derseniz ...

5 yumurta
2 küçük soğan(küp şeklinde)
Küçük parça zencefil
2-3 sarımsak dişi
2 orta boy domates(küp şeklinde)
Curry yaprakları (2 küçük adet)
Yeşil biber 1 adet ya da süs biberi 2 adet
Karabiber
Hardal tohumu 1 çay kaşığı
Kuru kızmızı biber (2-3 adet)

1)Soğan, zencefil , sarımsağı tuz ekleyerek püre haline getiriyoruz.
2)Tavaya yağ koyup hardal tohumunu ekliyoruz. Kırmızı biberleri de ekliyoruz kokusu çıkınca hardalın.
3)Soğan püresini ekliyoruz ve sote diyoruz. Hafif kahverengi olana kadar kavuruyoruz.
4)Yeşil biberleri ekliyoruz. Yumurtaları çırpıp ekliyoruz hemen ardından.(*)
5) Doğranmış domatesi ve karabiberi ekliyoruz.
6) 2-3 dakika pişiriyoruz.Curry yapraklarını ekleyip iyice karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.

(*) Biraz daha orijinal bir şey isterseniz , yumurta öncesi elinizde varsa 1 çay kaşığı chicken masala ve sonrasında da 3 çay kaşığı rendelenmiş hindistancevizi (baharat raflarındakinden) ekliyebilirsiniz...

Curry yaprakları bulamazsanız da üzülmeyin...Bu hali ile bile bayağı bir baharatlı bir Burji'niz olacak , emin olun!

Hepsi sıcak sıcak servis ediliyor...

Masala olayı da başka bir olay...Çay , et , tavuk , baklagil ve pilav masalaları var ayrı ayrı...Bir çok baharatın toz karışımları bunlar...Eskiden kadınlar taş el değirmenlerinde yaparlarmış masalalarını...Şimdi paketlenmiş halde marketlerde satılıyor...

Benim Hindistan'ım , lezzet , renk , müzik ve ışık dolu bir ülke...

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder