Sosyal medyada bir yetkilinin ''Eş cinsellik günahtır '' cümlesi ve ona verilen '' Çocuk istismarı da günahtır. Bunu neden açıkça ifade etmiyorsunuz?'' şeklindeki bir yanıtı üzerine düşünmeye başladım.
Gerçek bir iletişim ve uzlaşma için ortak dil yani kavramlardan ne anladığımız konusunda mutabık olmak gerekiyor öncelikli olarak.
Ve günahın kavramı ile farklı dinlerin günah tanımını araştırdım.
Vkipedia şöyle açıklamış;
''Günâh, genellikle dinî bağlamda kullanılan bir terimdir. Tanrı'nın açıkladığı ilâhi kanunlara karşı yapılan bilinçli ihmâlkârlık veya inkâr olarak da tanımlanabilir. Günâh işleyenlere veya günâhı olanlara günahkâr denir.''
Referans noktası din ve Tanrı. Tanrı kitabında belirtip listelediği davranışlar edinimler günah olarak tanımlanıyor. Yani yanlış kabul görmeyen edinimler.
Diyelim ki bundan bir kaç yüz ya da bin yıl bir din kitabında 15 günah olan davranış tanımlanmış olsun. Peki bugünün dünyasında yaşamın içinde gündeme gelmiş olan diğer davranışlar Tanrı tarafından onaylanıyor anlamına mı gelmelidir bu ? Yaşamın içinde sonsuz olasılık, hal vardır. Sadece listede olanlara uymamız bizi ahlaklı erdemli bir insan yapmaya yetecek midir?
Türkçe sözlük iki açıklama ile ifade etmiş günah kavramını.
1)Tanrı buyruklarına karşı olan, dince suç sayılan, öteki dünyada cezayı gerektiren iş ya da davranış.
2) Kişinin duyuncunu rahatsız eden, acımaya yol açan kötü davranış.
Duyunç ise aşağıdaki şekilde tanımlanmış.
1. kişinin, kendi eylemlerini ve niyetlerini töre, ahlak yönünden iyi ya da kötü bulmasını ve bununla birlikte, doğruyu ve iyiyi yapmasını sağlayan ve bu işleri kovuşturan duygu, iç evren. ( Benzer vicdan)
2. FELSEFE TERİMİ
İnsanın, ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapma yetisi, gücü, törel bilinç
Buradan görüldüğü üzere, Türkçe sözlükte günah, din ve Tanrı referansının yanı sıra, kişinin vicdanını ve ahlaki değerlerini de referans göstermektedir. Bireyin kişisel vicdanına ve ahlaki değerlere aykırı onları rahatsız eden davranışlar olarak tanımlanabilmektedir.
Burası çok önemli! Bireyin vicdanı ve değerlerine göre bir günah tanımı var.
Şimdi de yabancı kaynaklara bakalım Wikipedia'ya göre günah (sin) kavramı;
Buradan görüldüğü üzere, Türkçe sözlükte günah, din ve Tanrı referansının yanı sıra, kişinin vicdanını ve ahlaki değerlerini de referans göstermektedir. Bireyin kişisel vicdanına ve ahlaki değerlere aykırı onları rahatsız eden davranışlar olarak tanımlanabilmektedir.
Burası çok önemli! Bireyin vicdanı ve değerlerine göre bir günah tanımı var.
Şimdi de yabancı kaynaklara bakalım Wikipedia'ya göre günah (sin) kavramı;
''Sin is a bad act. Particularly, it is a bad act against another person(s), an animal, a spirit, or a god.
In Abrahamic religions, such as Christianity and Judaism, it is an act that goes against what God wants. It turns people away from God and true happiness. In Exodus chapter 20, Moses was given the Ten Commandments by God, explaining important sins like murder and idolatry. This is not believed by all people, and not all societies have the same idea of sin.
There is a difference between sins and prohibitions. For example, Muslims and Jews say that it is wrong to eat pork, and Hindus do not eat beef. That is for them, but for others it is not wrong to eat these things.''
Temel olarak diğer bir insana, hayvana,ruha ya da Tanrı'ya karşı yapılan kötü eylem olarak tanımlanıyor. Bu daha geniş bir tanım getiriyor. Sadece insanlara karşı değil diğer canlılara karşı da yapılan kötü eylemler günah kavramı içine alınıyor.
İbrahim dinlerinde , Hristiyanlık ve Yahudilik gibi, Tanrı'nın isteklerine karşı eylem olarak tanımlanıyor. Yine bir liste ile karşılaşıyoruz. Yahudilik'te 10 emir verilmiştir. Ve dinden dine günah ve yasakların değişebileceği de ifade ediliyor. Hristiyanlar domuz eti yiyorken Yahudi ve Müslümanlar bunu günah olarak algılıyor. Hindular ise dana eti yemeği onaylamıyor.
Hindu dininin günah kavramına bakınca daha da bir derinleşiyor konu. Linki incelemeniz için buraya bırakıyorum. Notlarım şöyle;
Genel olarak, günah, ahlaki bir yasayı (değeri) ihlal eden vicdanı rahatsız eden herhangi bir eylem olarak tanımlanırken, bir suç (toplumsal kanunlara göre tanımlanmış yanlış davranış) kanuni yasayı ihlal eden bir davranış olarak tanımlanıyor..
Günah ve erdem (fazilet) kavramları Dharma/Adharma kavramları ile açıklanıyor. Tanrısal kanunlar yoktur. Nesnel objektif ve evrensel ahlaki değerler standartlar vardır.
Günahın karşısında erdem/fazilet vardır. Zira iyilik kötülük kavramları toplumdan topluma zamanla değişebilir.
Erdem/Fazilet diğer varlıklara fayda sağlar, günah diğerlerine zarar verir.
Buradan da görüleceği üzere Hindu dininde sıralı bir liste yoktur. Referans noktası bireyin kendisi, etik değerleridir. Davranışlarımızla ya diğerlerine fayda sağlar yardımcı olur destek veririz ya da onlara zarar veririz.
Zarar vermek ise sadece fiziksel değil , duygusal ruhsal zarar vermeyi de kapsar. Fiziksel olarak şiddet görmeyip duygusal şiddet sonucu hayatı zindan olan kadınlar var yeryüzünde örneğin. Ya da iş yerinde fiziksel şiddet görmeyip adil ücret alamayan, mobbinge uğrayan , tazminat hakkı elinden alınan, mesaisi ödenmeyen çalışanlar var.
Bu noktada bir listeye takılmadan, hayvan ağaç tüm varlıklara canlılara yönelik, onlara fiilen yapılan ya da onların yaşam alanlarına veya yaşam haklarına yönelik zarar verici tüm eylemler GÜNAHTIR.
Hatta bir adım daha ileri götürürsek bu tanımı, bütünün yararına olmayan her edinim GÜNAHTIR.
Cinsel Tercih Meselesi yazımda ifade ettiğim üzere, cinsel tercihin varlığından bahsetmek için iki tarafın denkliği ve karşılıklı rızası aranılmalıdır.
Şimdi iki yetişkin eş cinsten insanın , denklik ve karşılıklı rıza koşulları sağlanmışken, yaşadığı bir deneyim ile fiziksel duygusal ya da ruhsal birbirlerine ya da çevrelerine bir zarar verebileceklerini düşünemiyorum. Bu anlamda bu günah değildir.
Ancak 40 yaşında bir erkeğin sözde ailesinin rızası ile 9 yaşında bir kız çocuğu ile evlenmesi, elbetteki kız çocuğunda fiziksel duygusal ruhsal zarar oluşacağından GÜNAHTIR.
Ya da babanın kızına cinsel arzu edinip ile yanaşması, fiziki olsun olmasın bu duygusunu kızına hissettirmesi dahi kızın duygusal ruhsal dünyasında yıkım zarar yaratacağından GÜNAHTIR.
Ya da yoksul ailelerin çocukları okusun diye ya da faziletli iyi insan olsun diye güven duyarak sübyan okullarına gönderdikleri çocuklarının istismar edilmesi, o çocukları fiziksel duygusal ruhsal zarara uğratacağından GÜNAHTIR. Buraya bir de şu notu düşeyim. Eş cinsel bir birey illa ki pedofil değildir. Pedofil başlı başına bir insanlık suçudur.
Ya da toplumun çoğunluğunun menfaati gözetilmeksizin ağaçların kesilmesi, derelerin kurutulması , insanların ve tüm doğadaki canlıların yaşam alanlarının yok edilmesi GÜNAHTIR:
Doğru oturalım doğru konuşalım lütfen.
Biz ne zamanki din kitaplarında listelenen davranışların anlatılan hikayelerin ötesine ufka bakıp, daha büyük bir bakış açısı ile tanımlayacağız faziletli insan kavramını, işte o zaman gerçekten çok daha erdemli bir toplum olacağız.
Çocuklarımı yetiştirirken günah sözcüğünü kullanmamaya özen gösterdim. Onların kendi kendilerine doğruyu yanlışı ayırt edebilmelerine, bireysel vicdanları ile temas edebilmelerine olabildiğince alan açmaya çalıştım. Zira yaşam sonsuz olasılık dolu ve hep yanlarında olmayacağız. Gün gelip bir durumla karşılaştıklarında , kendi iç referansı ile durumu analiz edip muhakeme yapabileceği araçları onlara kazandırmaya çalıştım.
Temel prensip ise kendine ve diğerine zarar vermemek. Yani fiziksel duygusal ruhsal zarar vermemek. Diğeri dediğimiz de tüm canlılar. Bunu içlerinde analiz edip sorgulayabilecekleri beceriler kazandırmaya çalıştım elimden geldiğince. Buradaki asıl amacım da vicdan yükü olmadan, özgür bir birey olarak yaşayabilmeleri idi bu güzelim yeryüzünde.
Temel prensip ise kendine ve diğerine zarar vermemek. Yani fiziksel duygusal ruhsal zarar vermemek. Diğeri dediğimiz de tüm canlılar. Bunu içlerinde analiz edip sorgulayabilecekleri beceriler kazandırmaya çalıştım elimden geldiğince. Buradaki asıl amacım da vicdan yükü olmadan, özgür bir birey olarak yaşayabilmeleri idi bu güzelim yeryüzünde.
Geçen büyük oğlum '' Toplumun asıl sorunu değerlerini kaybetmesi '' dedi.
Sanırım doğru yoldayım..
Sağlıkla olun,
xxx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder