Zeynep’ in Dolması
Zeynep benim sağ
kolumdur. Büyük oğlum iki yaşında idi
bana ev işlerinde destek vermeye
başladığında Zeynep. Yıl 2002 ! Anahtar
teslim evimi taşıyacak kadar beni, ihtiyaçlarımı, alışkanlıklarımı, tercihlerimi tanır bilir. Bir ara küçük oğlumun
bakımını da üstlenmişti. Şimdi aile
evimizde anne ve babamın ev işlerine destek veriyor. Kız kardeş yarısıdır
Zeynep benim için ve de oğullarımın Zeynep teyzesidir.
Amasya’lıdır Zeynep ve köyünün bir çok değişik lezzeti ile bizi
tanıştırmıştır.
Bu lezzetlerden biri taze soğanlı yumurtadır. Bol taze soğanı ince ince doğrayıp hafif yağda çeviriyoruz ve içine de yumurta kırıyoruz. Üstüne biraz da pul biber serpilirse çok güzel oluyor bu tarif. Tüm acılığı gidiyor sanki içine şeker konmuş gibi tatlanıyor soğanlar. Ben bunun pırasalı şeklini de seviyorum. Pırasanın taze yeşil yaprakları ile pırasalı yumurta hazırlıyorum arada kendime. Hızlıca hazırlanan sağlıklı bir öğün oluyor her ikisi de. Zeynep ‘in dediğine göre köyde bol soğan çıkıp ne yapacaklarını bilemediklerinde ‘’Hadi soğan kavuralım.’’ derlermiş.
Özellikle onun barbunya fasulyeli dolması da bizim pek sevdiğimiz
lezzetler arasındadır Söylediğine göre
koca tencerelerde düğün dernek özel kutlamalarda hazırlanırmış
bu dolma köylerinde.
İşte tarifi;
Malzemeler : 1 su bardağı
Barbunya fasulye , 1 su bardağı Yeşil Mercimek , 2 su bardağı Yarma
(kırık buğday) , Kuru Soğan, Salça ,Asma Yaprak, Kırmızı biber, Karabiber,
Maydanoz, Kuru nane, Birkaç Kuzu kemik
Barbunya ve mercimek ayrı ayrı haşlanıyor. Yumuşaması farklı
zaman alıyor bu iki bakliyatın. Barbunya ya da mercimeği kaynattığımız siyah
kaynama suyundan 1 bardak ayırıp içinde
yarma ıslatılıyor.
Bir büyük baş soğan kuru soğan ince ince doğranıyor, bir yemek
kaşığı domates salçası ilave edilip, bir tutam maydanoz doğranıyor , bir çay
kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kuru nane , bir çay kaşığı pul
biber, bir çay bardağı sıvı yağ ile kaynatılmış barbunya mercimek ile ıslatılmış
yarma ekleniyor. Hepsi bir güzel karıştırılıyor. İşte dolma içimiz hazır!
Bu iç yaprağa etli dolma sarar gibi sarılıyor. Tencere
altına kuzu kemikleri yerleştiriliyor ve üstüne
dolmalar diziliyor. Üzerine çıkacak kadar su ilave ediliyor. Ağır ateşte
pişiriliyor.
Ocaktan almadan on dakika
öncesinde tereyağı ya da
zeytinyağında bir yemek kaşığı salça
yakılıp sulandırılıyor ve dolmanın
üstüne dökülerek bir on dakika daha
pişiriliyor. Sıcak servis ediliyor.
Şişçi Ramazan Usta
İşim gereği çok sık seyahat ederdim ve pek sevdiğim güzergahlardan biri de Antalya idi. Antalya’da olmak hep iyi hissettirmiştir beni. Her gittiğimde de otogar yakınındaki Şişçi Ramazan Usta’ya mutlaka uğrardım. Ramazan Usta ızgara kanat, köfte, et yanında sunduğu piyazı tahinli sos ile sunar. Bildiğiniz kuru fasulyeli, yumurtalı, soğanlı, maydanozlu piyaza tahin ekler. Tahini limonsuyu ile sulandırdığından, tahin limonsuyu ve zeytinyağı üçlüsü harika bir sosa dönüşür. Ve de piyazın üstüne üstüne sumak serper. Son derece zengin, insanın hücrelerine kadar doygunluk hissi veren bir lezzet olarak hatırlıyorum. Şimdilerde katı yumurta haşladığımda tahin gezdiriyorum üzerinde yumurtanın. Biraz da sumak hatta varsa susam tohumu serpiyorum. İyi hissettiriyor bu lezzet.
Görsel / İstanbul Food
xxx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder