MİFADORA NERİMAN (ANNEANNEM)
Anneannemin hikayesi ile başlamak istiyorum. Gökçeada' lı bir
Rum kızı o . 1926 doğumlu ve adı Mifadora.
Ailesi ile İstanbul’a geldiğinde Heybeliada'da yatılı okula verilmiş. On dört yaşlarında iken de dedem ile, ailesinin yerleştiği Bakırköy'de tanışmışlar. Dedem ise on beş yaşında tanıştıklarında. Aşık oluyorlar, kaçıyor anneannem
dedeme ve Müslüman olup evleniyor dedem ile. Neriman adını alıyor. Ailesi kabul etmiyor bu
durumu maalesef ve görüşmeyi kesiyorlar Mifadora ile.
Neşeli kadındı anneannem. Gezmeyi çok severdi. Dedem ile Türkiye’nin hemen her yerini gezmişlerdir. Dedem emekli olduktan sonra yaz aylarında kamping işletmeye başlamıştı. İlk kamping işletmesi Erdek’te idi. Pek çok çadırlı yazlarımız oldu Şile ve de Şarköy kamping alanlarında Erdek dışında. Belki de doğada açıkta olmayı bu nedenle çok seviyorumdur.
Liseye kadar süreçte evleri bize yakındı. Üsküdar Salacak’ta
oturuyorduk. İlkokulda okurken okul
çıkışı hep onun evine giderdim. Anneme haber vermezdim üstelik. Özgür kızdım
ya! Anneannem hemen anneme haber uçururdu elbette. Bazı sözcükleri tam telaffuz
edemezdi. Kendi de gülerdi bu hale. Yemeklerini pek severdim. Özellikle
zeytinyağlıları müthişti. Beyaz fasulyeden pilakisinin tadını hiç bir yerde bulamadım desem yeridir.
Yılbaşı ağacı süslerdi ve her paskalyada renkli yumurtalar yapılırdı evinde.
Çocukluğumda da aile evimizde bu adetleri
devam ettirdi annem. Ve kendi evimde de
hep sürdürdüm bu gelenekleri. Hala anneannemden kalma çam ağacı süslerim
vardır. Üniversite yıllarımda iken
kaybettik anneannemi. 63 yaşında çok genç yaşta gitti başka maceralara. Ne zaman bir kiliseye yolum düşse onun için
mum yakarım. Işık içinde olsun yeri…
Ve tarifler…
Peynir Çorbası
Özellikle kamping yapılan sabahlar çok yapılırdı. O zamanlar sade yağ kullanılırdı gerçi.
Aşağıdaki tarifte zeytinyağı öneriyorum.
Tereyağı ya da diğer bitkisel yağları ağız tadınıza göre deneyip keşif
yapabilirsiniz. Hatırladım da, ortaokul yıllarımda tüm ailemin sade katı yağı
bırakıp pilav makarna dahil her şeyi zeytinyağı ile pişirmesine neden olmuştum.
Hala evde anlatılır bu.
Malzemeler : Zeytinyağı ya da tereyağı, Beyaz Peynir ,Su,
Tuz , karabiber ,tercihen domates rendesi (olgun domates olmalı)
Yağı çok fazla ısıtmadan içine beyaz peynir rendelenir .
Peynir erir erimez içine su ilave edilir. Tuz ve karabiber tercihe göre
eklenir. Domatesli peynir çorbası için peynir öncesi domates hafif pişirilir ve
sonra peynir eklenir. Suyu tercih ettiğiniz kıvama göre ekleyebilirsiniz.
Kızartılmış ekmeği şerit halinde kesip içine banarak ya da kıtır ekmek
ekleyerek çorbayı servis edebilirsiniz.
Domatesli Kahvaltılık
Çok sevdiğim bir kahvaltılık daha. Oğullarım da pek sevdi bu
tarifi. Hızlı ve sağlıklı bir kahvaltı fırsatı gibi diyebilirim. Sıkça canım
çeker. Atıştırmalık için de birebirdir.
Malzemeler : Bir adet iri olgun domates rendesi , Beyaz Peynir
(kibrit kutusu kadar) , 4/5 adet siyah zeytin çekirdeği çıkartılmış ve minik
minik doğranmış olarak , Zeytinyağı
Domates rendesi içine peynir zeytin eklenerek çatalla
ezilir. Üzerinde sızma zeytinyağı
gezdirilir. Bir nevi püre gibi bir kıvam
elde edilir. Kızartılmış sıcak ekmek üzerine sürülerek yenilir.
Yahudi Böreği
Çok severim bu böreği. Yıl içinde ancak bir iki kez yapılır
bizim evde. Pek değerlimizdir.
Malzemeler : Yufka, Patates ,Beyaz Peynir,Dereotu,Karabiber,
Bir yufkaya bir kilogram
patates düşecek şekilde bir hesabı var tarifin. Siz kendinize göre
çoğaltabilirsiniz. 1 yufkadan 20 adet minik börek parçacıkları çıkıyor
ortalama.
Patates haşlanıp püre haline getirilir içine peynir dereotu
karabiber eklenir. Anneannem dere otlu yapardı. Siz maydanozu da
deneyebilirsiniz. Ben bir kişniş hastası olarak bu tarifi taze kişnişli olarak
kendime göre ayarladım.
Patates yufkaya yerleştirilir ve rulo yapılır. İki parmak
kalınlığında verev şekilde kesilir rulo. Ve kızgın yağda hafifçe pembeleşecek
şekilde kızartılır, sıcak servis edilir.
Pilaki
Malzemeler : Kuru fasulye ,Kuru soğan,Patates,Havuç,Sarımsak,Karabiber,Tuz,Maydanoz
Annemin anlattığı üzere kuru soğan ile önce haşlarmış
anneannem kuru fasulyeyi. Süzdükten sonra içine patates ve havuç sarımsak ekler
tekrar az su ile pişirirmiş. Ocağı kapatmaya yakın zeytinyağı dökermiş pilakinin üzerine. Ocak
kapanınca da taze ince kıyılmış maydanoz serpiliyor pilakinin üstüne. En az bir
gün beklerse lezzeti oturuyor yemeğin. Soğuk servis ediliyor. Ben üstüne limon
sıkmayı seviyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder