Yeşil Çatni (Chutney)
Çatni (Chutney) sos anlamına geliyor. Tatlı, acı ya da baharatlı çok
çeşitli soslar var Hint mutfağında. Yeşil çatniye de bir çeşit dip sosu
diyebilirim. Yoğun kişniş tadı var.
Malzemeler : Urad dal (beyaz mercimek ) Taze kişniş (bir
demet) Taze hindistancevizi rendesi (100 gr) Acı yeşil biber (3/4 adet)
Demirhindi tohumu (2-3 adet) su
Tavaya az yağ konulup bir çorba kaşığı mercimek atılıyor.
Beyaz mercimek zor bulunabileceğinden bir gece suda ıslatılmış maş fasulyesi
ile de deneyebilirsiniz bu tarifi. Bir iki tavada fasulyeyi çevirdikten sonra
taze kişniş tavaya atılıp hafif sotelenir. Diri kalması önemli . Bir iki
çevirme yeterli olur. Sonra bu karışım robota konularak içine taze Hindistan
cevizi rendesi yeşil acı sivri biber (chili) ,
demirhindi ,su tuz , eklenerek robotta püre haline getiriliyor. Sosu cam
kavanoza koyarak bir süre saklayabilirsiniz.
Bu yazıları yazarken nasıl ki Hindistan’da bizim mutfağı
özleyip evde kendime çiğ börekten bozadan zeytinyağlı dolmaya kadar yemekler
pişiriyorduysam, şimdi de Hint mutfağını özlediğimi fark ediyorum. Daha da sık
pişirmeliyim evde Hint tariflerini.
Yeşil Çatni
Hema’nın Domatesli Omleti
Hema son derece becerikli, güler yüzlü, çalışkan güçlü bir
kadındı. Tüm zor koşullara rağmen yaşamda dimdik duran son derece duyarlı biri
idi. Eli pek lezzetli olduğundan ve de sizin sanki o anki ihtiyacınızı bilerek
yemek hazırlığı yaptığı hissi verdiğinden olsa sanırım, onun evine ziyareti iple
çekerdim. Hep yeni tarifler lezzetler keşif ederdim onun evinde. Nohut unundan
hazırladığı omletin tarifini paylaşıyorum sizinle.
Nohut unu, zerdeçal, kırmızı biber tozu, tuz, su ile koyu bulamaç
yapılıyor. Sanki çırpılmış yumurta gibi bir kıvam ve görüntü oluyor. Vejeteryan
beslenmede nohut unu, yumurta kullanılan yerlerde yumurtanın yerini alıyor.
Bir kenarda küp şeklinde doğranıp kavrulan kuru soğan bu bulamaca ekleniyor.
Arzuya göre taze olgun domates küp küp kesilerek ilave ediliyor. Aynı şekilde
tercihe göre taze kişniş yaprakları da doğranıp ilave edilebilir. Sonra tavada bildiğimiz omlet gibi pişirilip
çatni (chutney) denen soslarla servis ediliyor.
Rende Hindistancevizi
Hindistan Cevizi
Biz de genelde kurutulmuş hindistancevizi tozu vardır ve
tatlılarda kullanılır. Hindistan da bir çok tatlı tuzlu yemekte, sos içinde taze olarak kullanılıyordu. Ve evde
üretiyorduk bu hindistancevizi rendesini . Nasıl mı? Bildiğimiz kahverengi
kurumuş hindistancevizini kırıp, içindeki beyaz kısmı rendeliyorduk. Çok güçlü robotlarda da belki
parçalanabilir. Kavanoza koyup saklanabiliyor ayrıca haftalık kullanım için.
Ben şahsen baharatlı pilav ya da patates üzerine pek
yakıştırıyorum. Bir tutam serpiliyor servisin üstüne. Hem görsel olarak hem de
lezzet olarak başka bir yere götürüyor bu lezzet sizi. Bizim buralarda yenilebilir Hindistancevizi
yağı satılıyor aktarlarda. Batı dünyası Alzheimer’ a karşı hindistancevizi
yağını öneriyor. Arada kendime hindistancevizi yağında omlet yapıyorum.
Taze Çemen
Taze Çemen İle
tanışmam
Bildiğimiz dereotu, maydanoz gibi demet halinde satılıyordu.
Hayatımda ilk kez Hindistan>' da karşılaştım taze çemen ile. Nasıl sağlıklı bir
bitki imiş meğer? Acımsı bir tadı var
fakat şifa kaynağı. Taze kişniş bulamazdım Türkiye’de bundan yirmi sene önce ve
evimin balkonunda kişniş tohumu ekip taze kişniş biçerdim. Çok şükür artık
satılıyor kişniş her yerde. Hatta yerel semt pazarlarında bile bulabiliyorsunuz.
Kişniş de ağır metalleri atıyor vücudumuzdan. Çemenin faydalarını sindirim
siteminden bağışıklık sistemine, menapozdan, alzhiemera say say bitmiyor . Çemeni arada
sırada da olsa mutfağımıza almamızın son derece faydalı olacağını düşünüyorum.
Belki ülkemizde de yakın zamanda taze çemen bulabiliriz. Ya da kendimiz
yetiştirebiliriz bahçemizde ya da balkonlarımızda. İşte size kolay bir taze çemen tarifi.
Tavaya yağ kızdırıp sarımsak, yeşil acı chili biber ekleniyor. Sonra taze çemen yaprakları
bir öbek atılıp ıspanak kavurur gibi kavruluyor. Bol sarımsak işin sırrı.
Yoğurt ya da uygun bir çatni ile servis yapılıyor. Sıcak çapati ile yendiğinde
müthiş bir lezzet fırtınası kopuyor içinizde. Hayranı olmamak elde değil…
Bu arada dereotunu da çok kullanıyorlardı yaşadığım bölgede.
Yukarıdaki çemen tarifinin aynısını dereotu içinde uygulayabilirsiniz. Dereotu ince
ince kıyılıyor bu tarifte. Biraz
zerdeçal da ilave edebilirsiniz. Ve
keyfinize göre yarım saat suda bekletilmiş
sarı mercimek de eklenebilir bu tarife.
Ayurveda’ya göre tüm tatların alınması gerekiyor her öğünde.
Tatlı ekşi acı tuzlu ve bitter. Bu bitter tadını çemen karşılıyor. Belki
ondandır tereyağında pişirilmiş taze çapati ve sıcak çemen yediğimde tamamlanmış bütün
hissediyordum kendimi. Ruhum doymuş!
Taze Filizler
Sebze satılan hemen hemen tüm tezgahlarda dükkanlarda geniş kapların içinde
çeşit çeşit taze filizler satılıyordu. Tıpkı diğer tüm sebzeler gibi satılıyor
pişiriliyor ve tüketiliyordu bu filizler. İnanılmaz bir protein ve mineral
kaynağı olduğunu öğrendim sonraları. Vejeteryan ve vegan mutfağın başrol
oyuncularından biri gerçekten bu filizler.
En çok tüketilen filiz ise maş fasulyesiymiş dünyada. Kolestrol düşürmesinden,yaşlanma karşıtı etkisine, stresi
ve yorgunluğu azaltıcı özelliğine kadar bir
çok faydası var taze filizlerin. Her sağlıklı mutfakta yerini almalı taze
filizler.
Biz evimizde maş fasulyesi filizlendirip tüketiyoruz sık sık.
Kuru haline göre yüzlerce kat daha fazla vitamin, enzim ve antioksidan madde
içeriyor bu filizler.
Evde taze filiz yapımı da çok kolay. Çocuklara da öğrettim
taze filiz hazırlamayı. Bir kaseye kuru
taneleri koyup üzerini geçecek kadar su
ekleyip yirmi dört saat kadar suda bekletiyorsunuz. Yirmi dört saat sonunda suyu süzüp tekrar
şöyle bir sudan geçirip taneler nemli olacak şekilde bir gün daha
bekletiyorsunuz. Ertesi gün tekrar taneleri suda yıkayıp nemli bırakıyorsunuz.
Üçüncü gün taze filizleriniz hazırdır. Taze taze fazla bekletmeden tüketmenizi
öneririm. Yine de elinizde kalan taze filizleri cam kavanozda buzdolabında bir
iki gün saklayabilirsiniz.
İster salatalara, ister çorbalara hatta meyve sularına ekleyebilir ya
da smoothie malzemesi olarak değerlendirebilirsiniz taze
filizleri.
Baharatlı bir tarif denemek isterseniz işte kolay bir tarif.
Malzemeler : 1 büyük
su bardağı taze filiz, 1 orta boy Kuru soğan, 1 orta boy Domates, 3 diş
sarımsak, 1cm taze Zencefil , 1 adet
Yeşil Biber, Taze Kişniş yaprakları, Taze Hindistan Cevizi Rendesi , 1 çay
kaşığı Hardal Tohumu , Zerdeçal , Kişniş Tozu
Yağı ısıtıp hardal tohumu ve zerdeçalı ekleyip rahiyası çıkınca kıyılmış sarımsak ve soğanı
ilave ediyoruz. Doğranmış biber ve kişniş tozunu ekleyip soğanların altın
rengini almasını bekliyoruz. Daha sonra kıyılmış domatesi ekliyoruz. Bir iki
döndürdükten sonra önce taze filizleri sonra taze Hindistan cevizini ekliyoruz. Taze kişniş
yaprağı ve küp şeklinde limon ile servis ediyoruz.
Balık ve Deniz
Ürünleri
O bir yıl boyunca belki üç ya ada dört kez kırmızı et yedim.
Olmadığından değil sanırım aşırı
sıcaktan ağır geldiğinden pek tercih etmedim. Bu arada bir çok restoranda da kısaltılmış olarak ifade edilen
veg ve non veg yiyecekler bulunuyordu. Yani kırmızı et satılıyordu bir çok markette ve de kırmızı et içeren yiyecekler
sunuluyordu restoranlarda . Et ya da
hayvansal ürünler etik bir prensip olarak tüketilmiyordu daha çok. Hindistan'da bugünün
vegan felsefesi ile örtüşen bir bakış açısı var diyebilirim ki saygı duymamak
elde değil.
Belki ayda bir kez de tavuk yemişimdir. Daha çok sebze, meyve, balık ve deniz ürünleri ile beslendik. Mayalı ekmek yemedim, evde kendi ekmeğimi yaptım. Yoğurt yapıyordum evde bir de. Bol bol tatlı da yedim ne yalan söyleyeyim. Muhteşem tatlılar vardı. Tuzlu, ekşi, baharat ve acıya daha çok eğilimim olduğundan bakıyorum genelde bu tarz tarifler almışım. Ve inanın sindirim sistemim hiç bu kadar mutlu huzurlu olmamıştı hayatımda. Her insanın ayrı bir dünya olduğuna inanıyorum ben. Herkese önerilen diyetler hatta tıbbi uygulamaların bile genel bilgi olduğunu düşünüyorum. Birine ilaç olan diğerine zehir olabilir. Kişinin kendini gözlemlemesi hissetmesi anlaması çok önemli bana göre. Hiçbir kimse bizi bizden iyi tanıyamaz. Yeter ki kendimizle samimi dürüst bir ilişkimiz temasımız olsun. Fiziksel zihinsel duygusal ruhsal tüm boyutlarımızın bizim en yüksek hayrımıza bizimle işbirliği yaptığına hatta konuştuğuna bile inanıyorum . Yeter ki dinlemesini bilelim.
Sokakta balık deniz ürünü satan kadınlara hayrandım. Yaşamları pek kolay değildi ve fakat
gülümseyen yüzleri rengarenk kıyafetleri ve camdan, sesler çıkartan renkli
bilezikleri ile hala zihnimde capcanlılar.
Hava aşırı sıcak olduğundan günün belli saatlerinde tezgahlarının başına
gelir satış yaparlardı. Çat pat Marathi bilgimle fena alışveriş yapmıyordum
açıkçası.
Hint Okyanusu sayesinde inanılmaz değişik balık ve deniz
ürünleri tatma şansım oldu. Maalesef pek isimlerini bilemiyorum bu yerel
balıkların. Kızartma yapılıyordu bazı balık türleri. İrmik içine kırmızı toz biber zerdeçal tuz
ilave edilip bu karışıma balık bulanıp derin kızartılıyordu.
Ben karides pek sevdiğimden bol bol dev karidesler
yediğimizi hatırlıyorum. Kendi tarifime göre
tereyağı, kırmızı pul biber ve sarımsaklı ile tavada sote ediyordum
karidesleri.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder