Kızarmış Yeşil
Domatesler
Evet iyi hatırladınız. Bu bir film ismi aslında. Yıllar önce
izlemiştim ve fakat yakın zamanda tekrar izledim. ‘’Kızarmış Yeşil Domatesler’’ Ve merak
ettim. Gerçekten var mıydı böyle bir
tarif? Film senaryosundan bir detay mıydı yoksa? Amerikan kültüründe yeri var mıydı bu
lezzetin? Ve araştırmam sonucunda Güney Amerika’ya has bir lezzet olduğunu
keşif ettim. Bizim evde havuç ve karnı baharı hafif haşlar una ve yumurtaya
bular kızartırız. Ilık ılıkken üzerine sarımsaklı yoğurt ile servis ederiz.
Evet sanki buna benzer bir tarifi vardı yeşil domateslerin. İri yeşil domatesler halka halka kesiliyor una yumurtaya bulanıp kızartılıyordu. Unun içinde biraz da mısır unu katılıyordu. Ve acı biber sosu ile servis ediliyordu. Sos konusunda herkes kendi ağız tadına göre bir sosu tercih edebilir. Tam bir deney alanı size…
Sebze kızartması demişken erkek kardeşime en son ziyaretimde
kereviz ve kırmızı pancarları halka halka doğrayıp kızartmış, üstüne sarımsaklı
yoğurt ile servis etmişti. Gerçekten yeni keşif anlarından biri idi benim için!
Reyhanlı Mercimek
Köfte
Doğup büyüdüğüm mahallemizin parkı hepimizin büyük oturma
odası gibi. Evler arasında vaha bizim parkımız. Çocukların doğum günü
kutlamalarından pazar sabahı kahvaltılarına hatta ailecek iftar yemeklerine
kadar bir çok sosyal etkinliğe ev sahipliği yapıyor parkımız. İşte arkadaşımın kızının doğum günü
vardı bir sonbahar günü. Bir komşumuz da mercimek köftesi yapmıştı. Pek severim
, dayanamam mercimek köftesine. Çok değişik
bir tadı vardı. Hoş bir aroma yayılıyordu insanın ağzının içinde. Meğer taze
reyhan eklemiş bir parça. Nasıl değişik bir lezzet olmuş anlatamam? Komşumu son
derece geleneksel bir profil olarak düşündüğümü fark ettim. Reyhanlı tarifi beni şaşırtmıştı. Ve yeniliklere açık cesur maceracı yönünü
gördüm. Ve bir kez daha kendime söz verdim. Bir insanı asla kategorize etmemeli
insan kafasında. Her an yeni bir yüz yeni bir benlik ile kapımızı çalabilir ve şaşırtabilirler bizi.
Başka Türlü Bir Paça
ve Turşu
Büyük amcam 100 yaşına yakın ve evde bakım görüyor. Son
derece sevecen Özbekistan’lı bir bakıcısı var. Amcam kızı gibi görüyor onu
desem yeridir. Sevil ‘den edindiğim
turşu tarifi ve farklı bir paça yemeğini şimdi sizinle paylaşacağım.
Paça çorbasını pek severim. Kuzu paçası tercih edilir ve de
terbiyeli olarak tüketilir bizim evde. Sıcak çorba formunu pek sevmeyenler için
işte harika bir yöntem önereceğim şimdi.
Paça çorbası ya da sadece kaynatılmış paça suyu donduğunda
jölemsi bir form alır bilirsiniz. İşte bu jöleyi küp küp keserek servis ediyor
Sevil. Şık bir tabakta jöle formunda paça küpleri gelsin gözünüzün önüne.
Üzerine sarımsak rendeyelebilirsiniz.
Tercihinize göre sirke serpebilir ya da yine limon rendeleyebilirsiniz. Az biraz pul biber
de süsü olur.
Gelelim turşuya. Bildiğiniz lahana sarımsak sirke kavanoza
yerleştiriliyor. Bir kenarda üç dört adet defne yaprağı kaynatılıyor tuzlu
suda. Bu suyu az biraz ılıklaşınca kavanoza ekliyor Sevil. Defne yapraklarını
da içine koyuyor kavanozun.
Gürcü Cızbız Köfte
Spor arkadaşım Gürcü ve bildiğimiz maydanozlu köfteyi onlar
taze kişniş ile yaparmış. Düşündüm de Edirne’den Kars’a kadar coğrafya hariç
bir çok coğrafyada yeri var taze kişnişin. Bir kişniş sever olarak bulunmaz fırsat oldu
benim için.
Ruhun Doysun’dan Tarifler
Ön sözde Ruhun Doysun isimli programdan bahsetmiştim. Başlangıç
ile sonuç bölümünü bu şekilde birleştirmek istedim.
2019 yazında bu seriyi bir solukta izleyip notlar aldım. Etkileyici
yaratıcı tarifler içinde heyecanlı bir yolculuk yaptım. Yeni yerler gördüm yeni insanlarla
tanıştım. Hayal ettim…
Gastro felsefe , güvenli gıda, sosyal dayanışma , gıda
toplulukları , sürdürülebilir yeni bir yaşam,
etik gıda üretimine dair yeni fikirler gibi başlıklar ile ilgilenen herkese
öneririm bu seriyi. Düşündürüyor arayışa sokuyor ilham veriyor program.
Üç tarifi de hayatıma katabildiğim için çok mutluyum.
İlk tarif tahinli közlenmiş patlıcan. Közlenmiş patlıcanın üstüne henüz patlıcanlar sıcak iken yoğurtlu tahin karışımı sos ekleniyor. Sonra da üzerinde tereyağında kızdırılmış iyot gezdiriliyor. Diğer bir şekli de tahinli yoğurtlu sosun üstüne sumak ve ceviz ekleniyor. Sıcak sıcak servis ediliyor.
İkinci tarif ise fırında baharatlı karnabahar. Zerdeçal
karabiber kekik kırmızı pul biber baharatları ile sarımsak karnabahar ile
harmanlanıp yağlı kağıt içinde fırınlanıyor.
Karnı baharı sevmeyenler bile aşık olacak karnı baharın bu haline.
Izgara Şeftali
Üçüncü tarif ise tatlı. Pek tatlı ile aram yok
demiştim fakat meyveli ve hafif bir tatlı olarak pek sevdim bu tarifi. Şeftali
ortadan ikiye bölünüp, üzerinde bal gezdirilerek fırına veriliyor. Hafif
karamelize oluyor. Süzme kıvamlı yoğurt ile servis ediliyor. Üstüne şeftalinin
içindeki çekirdek fırınlanıp rendeleniyor.
İnsanların yemek pişirirken kendi enerjisini, hazırladığı
yiyeceklere kattığına inanırım. Neşesini, sevgisini, yaratıcılığını, şefkatini…Elbette
bunun tam tersi de mümkün. O nedenle size kimin, hangi koşullarda, hangi duygularla yiyecek hazırladığı son
derece önemli. Bir çeşit duygu, enerji , ruh aktarımı oluyor.
Yaklaşık on sene önce yaratıcı bir şefin, kendi elleri ile
yiyecek hazırlayarak ,benim içimdeki yaratıcılığı kendi içindeki yaratıcılık
ile beslemesini dilemiştim. Ve işte hayat on sene sonra bu dileğime yanıt vermiş ve
dileğimi gerçekleştirmişti.. İçimdeki
yaratıcılık beslendi , harekete geçti , ilham aktı. Ve bu kitap ortaya çıktı. ‘Dileklerinize
dikkat edin gerçek olabilirler’, sözü ne kadar da doğruymuş meğerJ
Teşekkür ediyorum hayata…Evet kesinlikle sihirli bir yer burası ve her şey
mümkün!
Ve böylece geldik ‘Anılarımın Tariflerinin ‘sonuna.
Ne diyelim, yolculuk devam ediyor!
Yeni yerlere yeni insanlara yeni anılara ve yeni tariflere
merhaba…
Görseller / All recipes - Ruhun Doysun
xxx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder