20 Aralık 2012 Perşembe

TOHUM ÖZGÜRLÜĞÜ DEKLARASYONU : DR VANDANA SHIVA



1. Tohum yaşamın kaynağıdır, yaşamın kendini doğal dürtüsel olarak iafade etmesidir, kendi kendini yenilemesidir,sonsuza kadar özgürlük içinde kendini çoğaltmasıdır.

2. Tohum biyo kültürel çeşitliliğin şekillenmesidir. Tohum milyonlarca yıllık biyolojik ve kültürel evrimin geçmişini ve ayrıca gelecekteki oluşacak yüzyılların potansiyel evrimini içinde barındırır.

3. Tohum özgürlüğü yaşamdaki her varlığın en doğal hakkıdır ve biyolojik çeşitliliğin korunması için temel oluşturur.

4. Tohum özgürlüğü her çiftçi ve gıda üreticisinin doğal hakkıdır. Çiftçilerin tohumu saklaması, takas etmeleri, geliştirmesi, yetiştirmesi, tohumu satma hakları Tohum Özgürlüğünün atardamarıdır. Bu özgürlükler çiftçinin elinden alındığında çiftçiler büyük borç kapanına yakalanıp bazı olumsuz örneklerde intihar edebilirler.

5. Tohum gıda zincirinde ilk bağlantı olduğundan  Tohum Özgürlüğü Gıda Özgürlüğünün temelidir.

6. Tohum Özgürlüğü tohumun patentleştirilip tohum tekeli yaratarak, çiftçilerin tohumları saklayıp takas etmelerini kanun dışı bir eylem haline getirme tehdidi altındadır. Tohumların patentleştirilmesi etik ve ekolojik olarak hasızlıktır ve tohum patenti tohumların bir buluş için kullanılmasının tüm haklarına sahip olur. Tohum bir buluş değildir. Yaşam bir buluş değildir.

7. Farklı kültürlerin Tohum Özgürlüğü  bio-korsanlık ve yerli bilginin ve bio-çeşitliliğin patetntleştirilmesi tehdidi altındadır. Bio-korsanlık bir buluş değil, hırsızlıktır.

8. Tohum Özgürlüğü genetiği değiştirilmiş tohumların çiftliklerimizi kirletip GDO'suz gıda seçeneğimizi engelleme tehdidi altındadır. Tohum Özgürlüğü çiftçileri GDO'lu tohumların çiftliklerini kirlettikten sonra şirketler tarafından "mallarını çalmak" suçlamalarından dava açmaları tehdidi altındadır.

9. Tohum Özgürlüğü yenilenebilir ve kendi kendini üreten kaynak olma yerine ksatıtlı olarak yapısı değiştirilen tekrar üremeyen ve patentleştirilen meta olma tehdidi altındadır. Yenilenebilir olmayan tohumlar için verilen en uç örnek steril tohum geliştirme amacı ile geliştirilen "terminator" yok edici teknolojidir.

10. Çeşitli türlerin gelişim özgürlüğünün; insan topluluklarının yeniden açık tohum kaynaklarını normalleştirme özgürlüğü olması gereği biz TOHUMLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ savunmaya kendimizi adadık.

Bu amaçla, biz tohum saklayacağız, toplum tohum bankaları ve tohum kütüphaneleri kurup, tohumları şirketlerin özel mülkiyeti haline getiren hiçbir kanunu tanımayacağız. Biz tohumların patetntleştirilmesini durduracağız.

DR VANDANA SHIVA

www.ekolojikureticiler.org  sitesinden imza kampanyasına katılabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder