8 Ocak 2017 Pazar

Antik Yunan'a göre 8 Farklı Aşk Türü



1. “EROS” VEYA EROTİK SEVGİ
 Aşkın ilk çeşidi, Yunan aşk ve bereket tanrısı olarak adlandırılan Eros'tur. Eros cinsel tutku ve arzuyu temsil eder.

Antik Yunanlılar, Eros'u tehlikeli ve korkutucu olarak görüyorlardı; çünkü bu, üretmek için ilkel itki yoluyla bir "kontrol kaybı" içeriyordu. Eros romantik ve cinsel duygular uyandıran tutkulu ve yoğun bir aşk şeklidir.

Eros, spiritüel olgunluğun kalbinde Tantra ve manevi seks yoluyla "güzellik bilgisini geri çağırmak" (Socrates'ın söylediği gibi) için kullanılabilen, sevinç içinde ve güzelce idealist bir sevgidir. Ancak yanlış yönlendirildiğinde, eros suiistimal edilebilir, ve şımartılabilir; bu, dürtüsel davranışlara ve kırık kalpler yol açar.

Eros hızla yanan ilkel ve güçlü bir ateştir. Aşkın bencil yönleri, yani kişisel ilgi ve fiziksel zevkle etrafında yoğunlaştığı için alevin aşağdaki daha derin aşk biçimlerinden biri ile soğutulması gerekir.

2. “PHILIA” VEYA  ETKİLEYİCİ SEVGİ
Aşkın ikinci türü philia ya da dostluktur. Eski Yunanlılar philia'yı erotik aşktan  çok daha fazla değer verdiler  çünkü  bu eşitler arasında bir sevgi olarak kabul edildi.

Plato, fiziksel cazibe sevginin gerekli bir parçası olmadığına, dolayısıyla "fiziksel cazibe olmadan" anlamına gelen platonik kelimesini kullandığını hissetti. Philia, zor zamanları birlikte sürdürebilen arkadaşlar arasında hissedilen bir aşk türüdür.

Aristo'nun söylediği gibi, philia, cinsel cazibe yoğunluğundan uzak, "tutkusuz erdemli bir aşk" tır. Sıklıkla arkadaşlar arasındaki sadakat duyguları, takım arkadaşları arasındaki dostluk ve
fedakarlık hissi içerir

3. “STORGE” VEYA AİLEVİ SEVGİ
Her ne kadar storge fiziksel çekim olmaksızın bir aşk olarak philia'yı yakından takip etse de, storge öncelikle akrabalık ve aşinalıkla ilgilidir. Storge, genellikle ebeveynler ve çocukları ile ebeveynleri için çocukları arasında akan doğal şefkat biçimidir.

Sevgi sevgisi, daha sonra yetişkinler olarak paylaşılan çocukluk arkadaşları arasında bulunabilir. Ancak, storge güçlü bir aşk şekli olmasına rağmen, özellikle de ailemiz ya da arkadaşlarımız yolculuğumuza uyum sağlamadığında ya da yolculuğumuzu desteklemediğinde, spiritüel yollarımız üzerinde bir engel oluşturabilir.



 4. “LUDUS” VEYA OYUNCU  SEVGİ
Ludus'un içinde erotik eros olsa da, bundan çok daha fazlasıdır. Yunanlılar, ludus'u şirin bir aşk şekli, örneğin genç sevgililer arasındaki sevgi olarak düşünüyorlardı.

Ludus, başkasına aşık olma aşamalarının başından  geçtiğimizde hissettiğimiz duygudur Çırpınan kalp , flört, kışkırtıcılık...

Aşkta oyunculuk, genellikle uzun vadeli ilişkilerde kaybedilen temel bir maddedir. Yine de bu oyunculuk , sevginin çocuksu masumiyetini canlı, ilginç ve heyecanlı tutmanın sırlarından biridir.



5. “MANIA” VEYA TAKINTILI SEVGİ
Mania aşkı, bir eşi bir tür delilik ve takıntı haline getiren bir sevgi çeşididir. Eros ve ludus arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkar.

Mani yaşayanlara aşkın kendisi   kendilerini kurtarmak  için bir araçtır;  öz saygı  yoksunluğu çekenlerin   kendi değerliliklerini güçlendirmeleri şeklinde.  Bu kişi kendini değerli  hissetmek için sevilmek ve sevilmek istiyor. Bu nedenle, partnerine  umutsuzca "ihtiyaç duyuyor" gibi hisseden, mağdur ve kıskanç sevgililer haline gelebilirler

Eğer diğer partner de  aynı mania  aşkı ile karşılık vermezse, pek çok  sorun ilişkiye hakim olur. Bu nedenle mani genellikle bağımlılık gibi davranışlara  yol açabilir.
*-
6. “PRAGMA” VEYA KALICI SEVGİ
Pragma, zaman içerisinde yaş almış, olgunlaşmış ve gelişmiş  bir aşktır. Fizik ötesi, gündelik yaşamı aşmış  ve zamanla oluşan eşsiz bir uyumdur.

Pragma'yı uzun zamandır birlikte olan evli çiftlerde veya on yıllardır süren dostluklarda bulabilirsiniz. Maalesef pragma kolaylıkla bulunmayan bir aşk türüdür. Böyle bir aşkı bulmak için çok fazla zaman ve enerji harcarken onu nasıl koruyacağımızı öğrenmek için çok az zaman veriyoruz.

 Diğer aşk tiplerinden farklı olarak, pragma her iki tarafın  da  çaba sarf etmesinin sonucudur. İnsanlar arasında ilişkinin sürdürebilmesi için  insanlar arasında uzlaşmanın  öğrenildiği, sabır ve hoşgörü gösterildiği bir sevgidir.

7. “PHILAUTIA” VEYA BENLİK SEVGİSİ
 
Yunanlılar, başkalarına bakabilmek için önce kendimize bakmayı öğrenmek zorunda olduğumuzu anlamıştı. Bu kendini sevme şekli, Narsisizm'de olduğu gibi, kişisel şöhret, kazanç ve servete odaklanmış, sağlıksız makyaj ve kendine merak uykusu değildir.
Bunun yerine, philautia, en sağlıklı biçiminde kendini sevmektir. Budist felsefesi bunu  "kendine merhamet" olarak aktarır. Bu, bir kez kendinizi sevme ve kendi varlığınız ile  rahat hissetme gücüne sahip olduğunuzda ancak  derin bir  anlayışla,  başkalarına sevgi verebileceğinizi ifade eder.  Aristoteles'in söylediği gibi, "Başkaları için samimi duygular, bir insanın kendi hislerinin bir uzantısıdır."
Sahip olmadığınızı paylaşamazsınız. Kendini sevmezsen, başkasını da sevemezsin. Gerçekten mutlu olmanın tek yolu koşulsuz sevgiyi kendiniz de bulmaktır. Kendinizi sevmeyi ve anlamayı bir kere öğrendiğinizde, Ben'in ruhsal özgürlüğünü aramaya hazır  mısınız?


8. “AGAPE” VEYA ÖZVERİLİ SEVGİ

Antik Yunan’da en yüksek ve en radikal tür sevgi agape veya özverili  koşulsuz sevgidir.

Bu aşk türü, toplumumuzda genellikle sevgi olarak geçen duygusal dışavurum değildir. Seks takıntılı    kültürün sevgi olarak aktarmaya çalıştığı , koşullu sevgi ile  hiçbir ilgisi yoktur.

Agape, bazılarının spiritüel sevgi dediği şeydir. Bu, koşulsuz bir sevgidir, kendimizden büyük, sınırsız   bir merhamet, sonsuz bir empati. Budistlerin "mettā" ya da "evrensel sevecen nezaket" olarak tarif ettiği şey budur. Arzuları ve beklentilerden özürleşmiş,  başkalarının kusur ve eksikliklerine bakmaksızın sevilen aşkın en saf şeklidir. .

Agape, sezgisel olarak ilahi hakikat olarak bildiğimiz aşktır: büyük iyiliğimizi kabul eden, bağışlayan ve   inanan aşk.
Antik Yunan  sayesinde, hayatımızdaki tüm farklı aşklardan öğrenebiliriz. Bu ayrımlardan dolayı, erosdan gerçekten zevk almak için, philia aracılığıyla daha derin derinlik aramak ve ludus yetiştirmek ve         ilişkilerimiz olgunlaşırken maniyi kullanmaktan kaçınmayı öğrenebiliriz. Bu gayretle, ruh eşlerimiz ya da ikiz alevlerimizle ilişkilerimizde pragma bulacağız.
 Son olarak,  philautia ve agape gücü  aracılığıyla, insan kalplerimizin gerçekte ne kadar muhteşem       olduğunu anlayabiliriz. Kalplerimiz, evrende, başkalarına  verdiklerinden daha çok büyüyebilen tek şeydir!
 
Kaynak

 https://lonerwolf.com/different-types-of-love/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder