16 Haziran 2018 Cumartesi

Tür Anayayası Hemen Şimdi!


Sabah  hayvana şiddetin suç sayılması ile ilgili kampanyayı imzalarken içime gelenleri paylaşma ihitiyacı duydum.

Gezegen üzerinde nefes alan tüm canlılar eşit haklara sahip olmalı aslında. Bunun aksi de bir nevi ayrımcılık ki ben buna  "türcülük" dedim bugün. 



İnsan hakları hayvan hakları çocuk hakları doğa hakkı gibi ayrımlar algı bozukluğu yaratıyor sanki. Biri diğerinden üstünmüş gibi! Biz insanlar  sadece ve sadece aynı gezegeni paylaşıyoruz tüm canlılarla. Bunu tüm insanlık ailesinin idrak etmesi geleceğimiz için çok önemli. 

Biz insanlar yaşam piramidinin tepesinde değiliz, yaşam çemberinin bir halkasıyız! Bu idrak aşılanmalı yeni nesillere. Bu algı yanılsamasının oluşumunda tek tanrılı dinlerin etkisini ve bu algının da tamamen kapitalist sömürgeci sermayeye hizmet eden duruşunu  not düşmeden geçemeyeceğim.

Özet ile tek bir evrensel tür hakları tanımı olmalı . Tüm türlere eşit hakların tanımlanarak içeriğin genişletildiği daha kapsayıcı koruyucu bir "tür hakları manifestosu"  yazılmalı. Bir nevi TÜR ANAYASASI ...Türler arası ilişkileri de içerir şekilde yapılandırılmalı.

Gezegenin acil buna ihtiyacı var zira...

Ağaçlar da nehirler de dağlar da bu kapsama alınmalı... "Canlılık"  tanımı anahtar kelime burada...Hukukta yeni bir alan açılır belki de. Türler arası ilişkileri belirleyen tanımlayan. Hatta ağaçların ırmakların şahıs gibi yasal haklarının tanımlanarak hukuksal olarak temsil edilebildikleri bir yeni dünya düzeni hayal ediyorum.

Hindistan, Yeni Zellanda, Ekvador gibi ülkelerde bu doğrultuda adımlar atıldı çoktan. Irmaklar yunuslar şahıs statüsü kazandı ve haklarını koruyabiliyorlar.

Dünyada bu konuda ciddi çalışmalar kampanyalar var . Toprakana Hakları isimli linki paylaşıyorum. Birleşmiş Milletler'i davet ediyorlar aksiyon almaya. İnsanın doğa ve tüm canlılarla ilişkisini yeniden yapılandırmak üzere...

 http://www.rightsofmotherearth.com

Farklı kulvarlarda mücadele veren tüm ülkesel ve küresel  STK lar Tür Anayasası ve/veya Toprakana Hakları için bir araya gelip kamuoyu yaratsa...Binlerce milyonlarca insana ulaşılsa ve de gezegende yaşamın sürdürülebilirliği için bu ve benzeri açılımlar yaşama geçirilse...

Bu mümkün...

Tür Anayasası Hemen Şimdi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder