21 Nisan 2019 Pazar

Nasıl Yapmalı?

Bu bir kitap adıdır. Üniversite yıllarında okumuştum.

Yazarı Nikolay Gavriloviç Çernişevski(*)



Şimdi nereden çıktı bu dediğinizi duyuyorum.

Geçenlerde  bir siyasinin ,  günde üç öğün simit ve çay hesabı ile bir asgari ücretli ailenin aylık toplam 900 küsür TL mutfak masrafı olacağını ve asgari ücretten 1200 küsür TL 'nin daha çalışanın elinde kalacağına  dair yaptığı hesabı duyunca aklıma geldi bu kitap.

Ha bir de musakka antrikot gündemimiz oldu malum geçen hafta.

Saraylar köşkler altından mobilyalar kilosu şu kadar özel meyveler çaylar da eklenince bu hikayeye, gerisini siz düşünün artık.

Kitapta ailesi zengin devrimci bir burjuva genç vardı. Rusya elbette konunun geçtiği ülke. Halkı fakirlikten (iklimsel olarak da ) portakal yiyemediği için parası olduğu halde portakal alıp yemiyordu bu genç. Halkının ulaşamadığı bir şeyi alıp tüketmeyi erdemsizlik ahlaksızlık olarak görüyordu. Çok etkilendiğimi hatırlıyorum bu duruştan taa o zamanlar.

İşte bunu hatırladım.

Hani biz Türk ve müslüman olarak kendimizi dünyadaki en erdemli en ahlaklı en doğru insanlar olarak görüyoruz ya.

İnsan olmanın din dil ırk ile hiç ilgisi yok oysa ki.

Çernişevski özetle kitabında toplumun dönüşebilmesi ve ileriye gidebilmesi için, yeni insanların tarih sahnesine çıkmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.  Yani düşüncesiyle, kültürüyle, yaşama biçimi ile yeni insanlara. İşte ''Nasıl Yapmalı?'' yeni insanların romanıdır.

Halen günümüze ışık  tutan bir kitap bana göre.

Meraklısına duyurulur.

İyilikler güzellikle üzerimize olsun...

Sevgiyle,






(*) Nikolay Gavriloviç Çernişevski (12 Temmuz 1828 - 17 Ekim 1889) Rus devrimci demokrat, materyalist filozof, eleştirmen ve sosyalist. Bazıları tarafından bir ütopyacı (ütopist) sosyalist olarak değerlendirilmiştir. 1860'larda devrimci demokratik hareketin önderi konumundaydı. Lenin, Emma Goldman gibi önemli isimleri etkilemiştir.Yoksul bir papazın oğlu olarak Saratov'da 1828'de doğdu. 1846'ya kadar burada kaldı. 1850'de St. Petersburg Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, Saratov'da bir lisede (jimnazyum) öğretmenlik yapmıştır. 1853'ten 1862'ye kadar St. Petersburg'da yaşamış, Sovremennik'te (Çağdaş) baş editör olmuştur. 1862'de tutuklanmış ve hapsedilmiştir. Hapiste olduğu sırada Nasıl Yapmalı? isimli ünlü romanını yazmıştır. Daha sonra birçok Rus devrimcisine ilham kaynağı olacak roman, barındırdığı düşünceler açısından Owen, Fourier ve Godwin gibi isimlerin etkilerini taşır denilebilir.1862 yılında 'sivil idam' (alay(cı) idam) hükmü verilmiştir, ardından cezai kölelik ve daha sonra Sibirya'ya sürgün. 17 Ekim 1889'da, 61 yaşındayken ölmüştür.













xxx

2 yorum:

  1. Funda’cım kalemine sağlık, yine güzel yazmışsın.
    Görüşmek üzere, sevgiler.
    Ayşe Oral

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler Ayşe'cim. Görüşmek üzere, sevgiler...

    YanıtlaSil