18 Mart 2020 Çarşamba

İstanbul'da Coronalı Günler - Mahalle Hayatımız

Dün yazımda aile olarak günlük hayatımızda aldığımız önlemleri paylaşmaya çalıştım.

Amacımız sağlıkçılara zaman kazandırmak. Er ya da geç hepimiz bir şekilde temas edeceğiz bu virüsle benim anladığım. Sadece sağlık sisteminin ayakta kalması için üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz yurttaş olarak.

Sağlık Ocağı , eczane ,muhtar, fırın, manav, market , bakkal gibi şu an hepimiz için yaşamsal önem taşıyan yerlere yönelik belirli protokollerin acilen devreye sokulması gerektiğini düşünüyorum. Ve anlıyorum ki bu anlamda bir hazırlık yok. Normal şartta afet ve benzeri krizlerde her krizin yapısına göre yazılı protokollerin olması gerekir.



İngiliz bilim insanı 'Davranışlarınız hastalık kapmamak için değil, sanki hastaymışsınız da başkalarına bulaştırmamak için gerekenleri yapıyormuşsunuz gibi olmalı.'' demişti. Ancak o zaman hem biz hem diğerleri en üst seviyede korunuyor olacak.

Ağaçlar ve orman ilişkisini düşünün. Her ağaç topluluğunda bir anne ağaç var. Kökleri mantarlar aracılığı ile müthiş bir şebeke ağı oluşturuyor yer altında. Ve bir ağaç zayıflayınca bu anne ağaç besin yolluyor bu şebeke ile hastalanan ağaca. Anahtar sözcükler işbirliği ve dayanışma.

Doğanın sürdürülebilirlik sırrı işbirliği ve dayanışma da. O şekilde var olmuş milyonlarca yıl  tüm canlılar. İşte insan bunu unuttu. Ve hatırlatıyor doğa bize unuttuğumuz bu en temel bilgiyi.

Diğerini düşünerek hareket edersek hep birlikte çıkabileceğiz bu kaostan. Belki de güvenli mesafe tesisinde bu bakış açısı ile bir kaç önlem şekillenebilir zihninizde.

Özetle bizim sağlımız kadar komşumuzun, sağlıkçımızın, esnafımızın, yerel yöneticilerimizin sağlığı da çok önemli.

Bir kaç gündür bir çok şirketin duyurularını okuyorum ve bir kaç öneriyi paylaşıyorum sizlerle.

ECZANE :  Eczanede gereğinden fazla zaman geçirmeyelim. Oturma yerleri kaldırılabilir. Bant çekilerek 1.5-2 m mesafe korunabilir. Kart ile alışveriş yapabiliriz. Zamanı azaltmak için önceden whatsup dan istediğimiz ilacın reçetesini/ismini eczacımıza iletip kaçta geleceğimizi  de bildirip tam vaktinde eczaneye gidebiliriz. 1-2 dk işimizi halledip çıkabiliriz. Yoğunlar şu sıra ve onları meşgul etmemeliyiz.

MUHTAR : Benzeri şekilde ofisinde oturmayalım ve fazla meşgul etmeyelim. Bizim muhtarımız artık pencereden hizmet verecek. Kendine ait güvenli bir alan oluşturup, hizmeti mesafesini koruyarak verebilecek. Eldiven kullanarak evrak alışverişi yapacak. Burun göz silme ihtiyacı duyduğunda herkes eldiveni çıkarıp, kolonya ile dezenfekte edip sonra gerekli ihtiyacını gidermeli herkes.

FIRIN : Biz de enfekte edebiliriz ürünleri , henüz bilmiyoruz. Tüm ürünler ve özellikle ekmek poşete girmeli. Asla ellememeliyiz ürünleri. Diğerini düşünerek kurtulacağız demiştik. Fırından çıktığı andan itibaren asla elle temas edilmemeli ürünlerle. Mutlaka eldiven kullanılmalı. Para alışverişi en aza indirilmeli ve kart kullanılmalı. Para alışverişi için güvenli bir yol bulunmalı. Elden ele yerine bir bölme kullanılabilir.  Şahsen fabrika usulü poşetli ekmekleri tercih ediyoruz şu sıra. Ya da alternatif evde yapabiliriz ekmeğimizi.

MANAV : Meyva ve sebzeleri seçerken yine dikkatli olmalıyız. Belki bir süreliğine manavın seçmesine izin vermeliyiz. Yoksa yüzlerce insan el ile temas ediyor olur gıdalarla. Manav seçer ve biz eve gelince sabunlu su ile yıkarız. Bunu Dr bir arkadaşım önerdi. Yeşillikleri de sirkeli suda bekletebiliriz. Yine kart ile alışveriş tercih edilmeli.

BAKKAL : Kalabalık marketlere göre daha güvenli geliyor bana. Aynı anda 1 veya 2 kişi oluyor. Şahsen tanıyor oluyoruz esnafımızı. Belki bazı ürünleri günlük süt gibi, şeker gibi bakkaldan alarak markette geçireceğimiz zamanı azaltabiliriz. Az zaman az temas demek. Mesafeyi korumalı , ürünlerle elle temastan kaçınmalı ve kart ile mümkünse ödeme yapabiliriz. Ya da haftalık bi rkere ödeme yapıp nakit ile para ile temasımızı en aza indirmeye çalışabiliriz.

MARKET : Alanı dar olan marketlere sayılı müşteri almasını öneririm. Bir markette geçen gün iki üç kez çarpıştık diğer müşterilerle. Ve ben de daha geniş bir marketi tercih ediyorum şu anda. Yoğun zamanlardan uzak durmaya çalışıyorum. Ürünlere elle temas etmemek, çalışanlar ve müşteriler ile mesafeyi korumak , kart kullanmak yine burada da geçerli. Yalnı zmarketler açık sebz emeyce. Müşteriler serbestçe tüm sebze ve meyveye dokunabilir. Bunun önüne geçmeli işletmeler . Müşteriler de özen gösterip eline aldığını satın almalı. Alıiveriş sepet ve arabalarının dezenfektesi çok önemli. Yüzlerce insan el temasında bulunuyor.

KASAP : Ban agöre en zor yer burası. Açıktaki etin durumunu bilemiyorum. Şu dönemde tercihim paketlenmiş ürünler. Mesafe ve kartlı alışveriş diyebilirim burada da.

POSTACI/KARGOCU : Muhtarımızın uyardığı bir konu idi. Zor şartlarda çalışıyorlar. Yüzlerce insanla temastalar. Onların sağlığını gözetecek bir yol bulunmalı. Aynı kalemle bir çok kişi imza atıyor dedi muhtarımız. Önemli bir nokta. Kendi kalemimizle imza atıp mesafemizi korumalıyız. Ya da eldivenle imza atıp evrakı/kargoyu alıp bir süre (aciliyeti yoksa) balkonda havalandırabiliriz kargoyu /evrakı. Kolonya yine de yanınızda olsun derim.

APARTMAN GÖREVLİSİ : Teması aza indirmek faydalı olacaktır.  Malesef nakit alış verişi oluyor. Biz hergün 10 lt su alıyoruz. Haftalık para verilebilir ki nakit alış verişimizi aza indirmiş oluruz. Eve gelen her şeyi kolonya ile siliyoruz. Maske ve eldiven kullanmasını önerebilirsiniz kendi sağlığı için. Servis ve temizlik sırasında kullanabilir.

KUAFÖR : İnsan temasının yoğun olduğu bir alan olduğundan sosyal mesafe günlerinde mola alınmasını öneriyorum.

PARKLAR : Çocuk parklarında durum ne bilmiyorum. Bizim parkta pek çocuk görmedim çıktığım saatlerde. Farklı zeminlerde farklı saatler yaşadığı söyleniyor virüsün. Bu konuda uzman görüşü almakta fayda olabilir.

Dünyanın bize ihtiyacı yok. Bizim dünyaya ihtiyacımız var.

Sağlıklı güzel günlere,







xxxx



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder