16 Ağustos 2020 Pazar

Bugünün Adı Feyruz olsun

İlk parçayı  Ajda Pekkan'ın seslendirdiğini hatırlıyorum çocukluğumdaki Türk filmlerinden...

Size de tanıdık gelecek. Benim yaşlarımda olanlarınıza elbette.

 Büyük bir sanatçı o. İç savaş sırasında taraf seçmemiş ve de hiç konser vermemiş.

Sevenleri onu bir Avrupa ülkesine götürmek istediğinde, ''İnsan çocuğundan ayrılır mı ?''  demiş ve de ülkesini terk etmemiş.

Lübnan 'da onca farklı etnik grup, din ve mezhep olmasına rağmen insanların üzerinde anlaştıkları tek ''değer'' olarak kabul edilen bir sanatçı o. Nasıl bir sevgi, adanmışlık ve aidiyet duygusu ? Gidebilecekken gitmemek. Kalmak!

Sanat ve sanatçının birlik beraberlik ve barış için ihtiyaç duyulan ortak değerlere, ortak zemine en büyük örneklerden biri o.

Beyrut'ta tek yatak odalı başka kiracılarla paylaşılan tek mutfağı olan bir evde dünyaya gelmiş üç kardeşi gibi. Adı Noudad Waide Haddad. Babası Mardin'den göç etmiş bir Süryani . Matbaa işçisi babası ve onca yoksulluğa rağmen çocuklarını okutmak için çırpınan bir baba.  

Komşusunun radyosunda çalan şarkıları dinlemek için pencere kenarına oturduğunu anlatıyormuş hala yaşayan komşuları. Ormana odun kesmeye giderken, kardeşlerini uyuturken, evde ekmek yaparken hep şarkı söylermiş. Okulun korosunda şarkı söylediğinde 14 yaşındaymış. Babası liseyi bitirmesini istediğinden Lübnan Radyosu' ndan gelen teklife önce direnmiş. Sonra izin vermiş. Onu keşif edip müzik dünyasına kazandıran Halim el Rumi 'nin önerisi ile Arapça'da turkuvaz anlamına gelen Feyruz ismini seçer. Lübnan'ın turkuvazıdır o artık.  Eşi Assi Rahbani ile radyoda tanışır. Dört çocukları olur. Eşi artık Feyruz için besteler yapmaktadır. 

Ünlü şarkısı Li Beyrut'ta Lübnan'ın birliğinin nasıl bozulduğunu anlatır. Halkın bu bozulma yüzünden ağır acılı bedeller ödediğini çok iyi anlatır bu şarkı. 

Geçenlerde Beyrut'ta ki patlama ile sosyal medyada paylaşıldı bu şarkısı Feyruz'un. Yine Beyrut'un acılı sesini duyurdu tüm dünyaya Feyruz. 

Bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şey iç savaş. Birliğin bozulması neden oluyor buna. Nasıl ki aile güvenli bağlanma ve aynı zamanda bağımsızlığa saygı duyulması ile yuva oluyorsa , ülke de vatandaşlarının birbirine güvenmesi ve farklılıklarına özgürlüğüne özerkliğine saygı duyması ile vatan oluyor. 

Farklılıklarımızı bir tehdit olarak değil zenginlik olarak gördüğümüz zaman ortak bir zeminde birlikte yürüyor olabileceğiz. Ortak yaşanmış acılar , mücadeleler bizi birleştiriyor bir yandan da. 100 yıl büyük bir özgürlük savaşı vermiş , dünyaya ilham olmuş bir ülkenin vatandaşı olarak hala umudum var benim.  

Ne kadar zor gelirse gelsin ne kadar ters gelirse gelsin birbirimizi anlamaya birbirimizin yerine diğerini koymaya var gücümüzle çabalamalıyız.

Bizi ortak değerler birleştirecek. Adalet özgürlük eşitlik dürüstlük iyilik güzellik yaşam hakkı dayanışma işbirliği yardımlaşma doğruluk ...

Aynı melodilerle gülen ağlayan dans eden insanlar düşman olamaz.

Feyruz, ülkesinin olduğu gibi tüm insanlığın da  ortak değeri. Bizim en derin, en naif en insan yanımızın sesi..

O şarkı söylemek için doğmuş ve kendini gerçekleştirmiş bir sanatçı.

Sesin hep çınlasın gök kubbede sevgili Feyruz!











xxx





 







 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder