12 Eylül 2020 Cumartesi

Evine Git Turist

Bugün gazetelere Rusya'nın 2030 yılına kadar iç turizm hacmini 3 katına çıkartmak üzere yeni teşvik paketleri hazırladığı haberleri düştü. Amaç on yıl sonra  ülke dışına turist göndermemek.



Bu haberi okuyunca aklıma EKOIQ dergisindeki sürdürülebilir turizm araştırması geldi. 

Araştırma özetle bildiğimiz mevcut turizm sektörünün hem iklim krizine hem de  turist çeken ülkelerdeki çevre/kültürel kirliliğine yönelik muazzam katkılarını irdeliyordu.  Ve önermesi sürdürülebilir doğa ile insanla kültürle barışık yeni bir turizm sektörü oluşturulması doğrultusundaydı. Doğanın ve insanlığın ortak saatine ayarlı bir turizm!  

Derginin genel yayın yönetmeni Barış Doğu'nun  Temmuz-Ağustos sayısındaki ''Barbar Turistler'' başlıklı  makalesi vahşi kapitalizmin turizm görüntüsü altında nasıl büyük bir tahribata yol açtığını tüm çıplaklığı ile anlatıyordu.

Daha detaylı bilgi için linki ekliyorum.

http://ekoiq.com/2020/07/27/surdurulebilirlik-turizmin-her-parcasinin-kalbinde-yer-alacak/

Pandemi sonrası yeni normaller oluşurken gezegende sürdürülebilir bir yaşam için her sektör her iş modeli yeniden yapılandırılıyor. 

Bu bağlamda belli ki daha çevreci  daha sorumluluk sahibi yeni bir turizm şekillenecek. 

Belki de Rusya bunu öngördü ve düğmeye bastı.

Ülke gelirlerinin önemli bir bölümünü turizmden sağlayan ve Rus turistin önemli çekim merkezlerinden olan Türkiye'nin , şimdiden geleceği okuyup ona göre önlemlerini alması çok önemli.

Sadece Rus turist değil belli ki iklim krizi ve pandemi  bir çok ülkenin ve  dünya vatandaşının  içe dönmesine neden olacak. İster vicdanen ister ekonomik olsun,  insanlar daha çok kendi ülkelerinde ve/veya evlerine daha yakın çevrelerde ''tatil'' yapacaklar. 

Turist sayılarında kademeli azalma ön görülerek iç turizme yönelik teşviklerin planlanması Türkiye için yaşamsal önem taşıyor.

Bir kenara not düşmek istedim.

Sağlık olsun!












xxx



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder