25 Aralık 2011 Pazar

Karaciğer Diyeti

Günlük yaşam içinde odaklanmamızı güçlendirmek , işimizde verimliliğimizi arttırmak ve meditasyonlarımızın daha derin olabilmesi için dikkatimizin çok saf ve güçlü olması gerekiyor.


Tıpkı bir lazer ışını gibi keskin bir dikkate sahip olduğumuzda odaklanmamız iyileşiyor, anda kalabilme becerimiz artıyor. Dikkatimiz güçlü ise kendimizi yani davranışlarımızı duygularımızı etkin bir şekilde izleyebiliyoruz.

Dikkatimiz güçlü ise ancak anda tutunabiliyoruz. Anda kalabilmemiz için dikkatimizin güçlü olması gerekiyor. Daha objektif ve çözüm odaklı olabiliyoruz.

Dikkatimizin organı ise karaciğer. Beyinin düşünmesi için gereken gri hücreleri yaratıyor karaciğer.

Aşırı zihinsel aktivite, kaygı endişe , beslenme şeklimiz gibi etkenler karaciğeri yoruyor, ısıtıyor ve dikkatimiz zayıflıyor.

Zayıf dikkat ayrıca oradan oraya savruluyor bugünün dünyasında.Gözlerimiz nerede ise dikkatimiz de orada. Görsel bombardıman altındayız. Dikkatimizi saflaştırabilmek için doğayı ve çocukları izlememiz öneriliyor.

Güçlü bir şekilde sessizce içimize dönebilmek için , keskin ve saf bir dikkate dolayısıyla serin bir karaciğere gereksinimiz var.

Karaciğerin beslenme şeklimizde uygulanacak bir diyetle desteklenmesi serinletilmesi mümkün.

Netten aldığım bilgileri ve kendi notlarımı paylaşıyorum aşağıda. Italik yazılar net bilgisidir.

Karaciğeri serinletmek için iyi olduğu kanıtlanmış ve alınması tavsiye edilenler:

Şeker – İyi ve faydalı olan şeker pancarı değil şeker kamışıdır. Tate & Lylee ve Sainsbury’nin şekeri kamış şekeridir, diğerleri genellikle pancar şekeridir. Akide şekeri veya kaya şekeri olarak da bilinen tipte şekerler de vardır, bunlar Hint dükkanlarının çoğunda bulunur – bunların kullanımı Black Kokum altında tarif edilmiştir. Kekleri ve dondurmaları bırakın, çünkü onun tatlı olması sizin için iyi olduğu anlamına gelmez..


Doğal şeker kullanmalıyız. Yani kuru kayısı , kuru dut pekmezler gibi gıdaları ibi yıkıyormuş karaciğeri.

Hindistan’da “Amla Murabba” denilen, şekerli şurupla muamele edilmiş “Amla” meyvesi iyidir. Şekerli şuruba daldırılmış Bengali tatlıları da karaciğer için iyidir.


Bizdeki lokma , sütlü tatlılar ya da kemalpaşa gibi tatlılara denk geliyor.

Beyaz Pirinç – Beyaz pirinç karaciğeri serinletmek için iyidir. Her şekilde hazırlanabilecek muhteşem bir yiyecek. Nohutla yada Moong Dal (mercimek) ile birleştirilmesi ile tam bir proteindir. .

Bildiğimiz pirinç pilavı bire bir karaciğer için . Moong Dal denilen ise sarı mercimek. Marketlerde satılıyor artık.

Hindistan 'da adet o ki her yemek sonun da haşlanmış pirinç üzerine haşlanmış sarı mercimek biraz konuluyor. Üstüne de Ghee denilen saflaştırılmış terayağ dökülüyor bir kaç tatlı kaşığı. Karaciğeri serinletiyor bu karışım ve de gayet besleyici. Cidden pek lezzetli bir yiyecek bu.

Ghee 'yi evde de yapabilirsiniz. Tereyağını metal bir kabın içinde kısık ateşte eritiyorsunuz. Beyaz köpükler çıkıyor. Bu saf olmayan maddelerden kaynaklanıyor. Bir kaşıkla bunları yavaş yavaş toplayıp atıyorsunuz. Yağ fokurduyorken bir süre sonra beyaz madde çıkmıyor. İşte tereyağını saflaştırmış oluyoruz. Dikkat etmek lazım ama. Fazla ateşte yanabilir yağ. Biraz soğuyunca cam bir kavanoza alıp buzdolabına koyabilirsiniz. Aslında tereyağ niyetine bile bu kavanozdaki saflaştırılmış tereyağını yani ghee yemek daha iyi.

Yoğurt – bu muhtemelen en etkili serinleticidir. Bununla beraber soğuk iklimlerde veya yılın kış dönemlerinde yenilmemelidir. Salatalık muhteşemdir ve muhteşem serinletir. Yoğurt sarımsakla karıştırılarak ve pirinç ile moong dal ekleyerek çifte serinleticidir. Çok serinleticidir ama geceleri ve kış dönemlerinde kaçınılmalıdır. Tatlılaştırılmalıdır. Lassie’lerde sıcak yaz günleri için muhteşem serinleticilerdir. Blender da su ve şekerle hazırlayın. Yayık ayranı da iyidir.


Lassie den daha önce bahsetmiştim. Tatlı ayran diyebiliriz. Özetle yoğurt her türlü ayran birebir karaciğeri serinletmek için. Ancak Ayurvedik bilgilere göre kış aylarında yoğurt ayran salatalık gibi bedeni serinleten yiyecekler pek önerilmiyor. Soğuk algınlığına neden olduğuna inanılıyor.

Zencefil – Zencefilde her şekilde karaciğer için iyidir. Özel olarak sabahları şekerle karıştırılmış bir kaşık içip, üzerine bir bardak su içebiliriz. Bu karışım, sıcak iklimlerde ve yılın yaz dönemi gibi sıcak mevsimlerinde alınmamalıdır.


Bir karışım hazırlayabilirsiniz. Örneğin bir çorba kaşığı toz şeker (doğal kristal şeker varsa daha iyi) ve bir çorba kaşığı zencefil tozu karıştırılıyor. Her sabah aç karnına bir çay kaşığı bu karışım alınıp üzerine ılık su içiliyor. Hem karaciğerinize iyi geliyor hem de mide bölgenizdeki 3. çakrayı (Nabhi çakrası) rahatlatıyor.

Meyve – genellikle meyvelerin çoğu Nabhi için iyidir. Özellikle üzümler ve üzüm suyu saf formunda yararlıdır. Çilek, kiraz gibi meyveler iyidir. Üzüm suyu olduğu kadar üzümde muhteşemdir. Mürver meyvesi suyu da muhteşemdir. Rubarb iyidir. Limon, portakal ve benzeri gibi asitli meyvelerden uzak durun. Asit her şekilde karaciğeri kötüleştirir. Hindistan cevizi suyu iyidir.


Sadece asitli meyvelerden uzak durmak diyet süresince yeterli.

Sebzeler ve salatalar vb – genelde hepsi iyidir. Turp özellikle (ve yaprakları) alınabilir ve akide şekeri ile kaynatılıp içecek olarak içilebilir, karaciğer için çok iyidir. Domatesler gerçekte asitlidir. Aşırıya kaçmadan yiyin veya hiç yemeyin. Tüm sebzeler kaynatılmalı veya buharda pişirilmelidir. Salatalar (pişirilmeyen sebzeler) karaciğerin çalışması için zor olduklarından gün ortasında yenilmelidir.


Bildiğimiz salatalık namı diğer hıyarı tercihen sabah ya da en geç öğlen yiyorlardı Hintliler. Hazmı zor olabilecek çiğ sebzeler ya erken saatlerde tüketilmeli ya da buharda pişirilmeli.

Turp yaprağı çayı – Eğer mümkünse organik turpları kullanın. Yaprakları akide şekeri ile karıştırın ve soğutulmuş olarak gün boyunca için. En kötü hallerde sadece 3 gün için bu içilebilir.


Özellikle şu Çin turubu denilen beyaz uzun turuplar var ya. İşte onların yaprağı kullanılıyor. Kaynatılıyor ve içine mümkünse doğal şeker ekleniliyor. Yoksa toz şeker de olur. 3 gülük bir diyet için her gün taze içecek yapılmasını öneririm.

Chana – Chick peas (nohut) olarak da bilinir. Mercimek içinde veya çorbası yapılabilir. Bu tüm Nabhi çarka için iyidir.


Chick peas (nohut) ve Moong Dal (mercimek) – bunlar karaciğeri serinleten yegane bakliyatlardır. Diğerlerinin hepsi ısıtır. Nohut’u yıkayıp, tüm gece tuzlu suda bekleterek hazırlayın. Sabah taze zencefil parçaları ile (midede gaz olmasını engeller) yumuşayana dek pişirin. Tercihinize göre sebze veya otlarla karıştırın veya püre haline getirin.


Etsiz nohut yemeğine biraz sarımsak biraz Hint Safranı ve birazcık zencefil tozu ya da taze zencefil parçası konularak lezzetli bir karaciğer dostu yemek yapabilirsiniz. Hatta zencefil yerine tarçın bile birazcık konulduğunu gördüm nohut yemeğine.

Black Kokum – Bu kimi Hint dükkanlarından alınabilecek tipte bir meyvedir. Kuru erik gibidirler ama tatlı olmadıkları hususunda uyarılmalısınız. Onları kullanmanın en iyi yolu, bir sürahi içine bir avuç atıp üzerine kaynamış şu dökerek aynı miktarda akide şekeri ile karıştırmaktır. Karışım bir gece bekletilip ertesi gün çay veya kahve yerine içecek olarak içilmelidir.


Kara üzüm kuru erik hoşafları da bunun gibi etkilidir.

Zeytin Yağı – pişirdikten sonra yiyeceklerinizde soğuk olarak kullanılabilir. Besinler kaynatılmalı veya buharda pişirilmeli. Bununla beraber aşırıya kaçmadan ay çiçek yağıda olur.


Gelelim kaçınılması gereken gıdalara...Çoğunu zaten sizde biliyorsunuz.


Alkol, kızartmalar, yağlı yiyecekler, yer fıstığı ve yağı, ağır (yani kırmızı) etler, tereyağı ve krema, dondurma, çok baharatlı yiyecekler, balık .


Beyaz Ekmek – ekmekler, kesinlikle hayır, rafine un, beyaz ekmekler, kek ve kurabiye, bisküviler. İçlerinde fındık / ceviz olmaksızın tüm tahıl ekmekleri için en iyisidir.


Çin olmayan çaylar – Yeşil çay veya Red Bush çayı (Rooibush) deneyin. Her ikisi de enerji verir ama karaciğere zarar vermezler.

Kahve (özellikle sert ise) – Kahve, siyah çay, Kola, çikolata karaciğeri ağırlaştırır. Uzak durun!

Sirke – Tuzla yer değiştirin, ilk önce salatalarınıza iyi bir zeytin yağı ekleyin sonrada tuz. Tadı muhteşem!..



Tavsiye edilmeyenler :

Turşu ve baharat – tüm asitli yiyecekler bırakılmalıdır.

Peynir – Mozzarella veya keçi peynirini yiyebilirsiniz ama çok miktarda olmasın. En iyisi hiç almamak.

Süt ürünleri – karaciğeri ısıtır. Tamamen uzak durun.


Mandıra ürünleri – özellikle paneer gibi.

Çok fazla süt

Çok fazla tuz

Kola ve sodalar vb. – Tamamen diyet dışında bırakın. Karaciğeri rahatsız eden bir çok kimyasal var içlerinde. Dişleri de çürütürler.


Az miktarda yenilebilenler :

Tavuk – özel karaciğer diyeti için tipik bir öğün basit bir tavuk beyaz pirinç tabağını (her hangi bir zengin sos veya baharat bulunmadan) takip eden salata ve meyve veya yoğurt olabilir. Genel olarak basitçe diyet süresince zararlı yiyecekleri tamamen kesmek tavsiye edilebilir ve meditasyonlarımızda karaciğere özel bir dikkat koyarken yararlı yiyecekleri yiyin. Tavuk eti, ne sıcak ne de serin olan tek ettir. Derisi atılmalıdır. Hint metodu, deri olmaksızın eti, otlar ve yoğurtla marine etmek lezzetin ete geçmesini sağlar. Bu her zaman daha lezzetlidir.


Yumurta – Sadece yumurtanın beyaz kısmı, çok kaynatılmış ve az miktarda olsun .



Tüm bunlara ek olarak :

Meditasyon – Çok yardımcı olur! Güneşin doğuşundan önce karaciğerin en rahat olduğu zamandır , bu meditasyonu kolaylaştırır. Tüm doğa, kuşlar bu saatte güneşin ilk ışıklarıyla uyanıyor.

Yemek yemek – en iyisi az miktarda olması, bu sayede karaciğer daha az çalışır. En iyisi akşam üstleri hafif bir şeyler yemektir. Ama uyumaya çok yakın bir zamanda olmasın.


Bu diyeti belirli aralıklarla bir kaç haftalığına yineleyebilirsiniz. Ya da bir yaşam şekline dönüştürebilirsiniz. Diyetin düzenli meditasyonla desteklenmesini öneririm.

Bedeniniz zaten size mesaj verecektir bir şekilde. Kendinizi daha dinç enerjik neşeli olumlu hissedeceksiniz. Cilt sorunlarınız azalacak. Daha sakin bir karaktere bürüneceksiniz.Ve dah abir çok olumlu etkiyi deneyimleyeceksiniz.

Özetle karaciğerimiz hem fiziksel hem de ruhsal varoluşumuz için gerçekten son derece kritik ve özenle dengede tutulması gereken bir organ .

Sevgilerimle,

2 yorum: