3 Mayıs 2020 Pazar

Dr Vandana Shiva'nın May Day Mesajı

Orijinal linke aşağıdan ulaşabilirsiniz.

https://navdanyainternational.org/may-day-message-from-dr-vandana-shiva/





''Aynı anda 3 salgına tanık oluyoruz. Birincisi Corona Salgını. İkincisi Açlık Salgını. Üçüncüsü Geçim Kaynaklarının Yok Edilmesi Salgınıdır. Corona salgını 3.19 milyon insana bulaştı ve 228.000 kişiyi öldürdü. Dünya Gıda Programı, dünya topluluğunu, yaşamları ve geçim kaynakları acil tehlikeye düşecek olan bir milyardan fazla insanı yutmak gibi görünen yaklaşan “açlık salgını” konusunda uyardı.

Dünya gıda programına göre açlık sınırında olan bir milyondan fazla insan var ve 300.000 önümüzdeki üç ay boyunca her gün açlıktan ölebilir

Ayrıca geçim kaynakları kaybı salgını var. ILO'ya göre “salgın hastalığın yarattığı ekonomik kriz neticesinde, yaklaşık 1,6 milyar kayıt dışı ekonomi çalışanı (iş gücü piyasasında en savunmasız olanı temsil ediyor), dünya genelinde toplam iki milyar ve küresel anlamda 3,3 milyar  geçimini sağlama kapasitelerinde büyük hasar gördü. Bunun nedeni zorunlu karantina önlemleri ve / veya en zorlu sektörlerde çalışıyor olmalarındandır. ” ILO Genel Direktörü Guy Ryder'in işaret ettiği gibi: “Milyonlarca işçi için hiçbir gelir yiyecek, güvenlik ve gelecek yok demektir. […] Salgın ve istihdam krizi geliştikçe, en savunmasız kişileri koruma ihtiyacı daha da acil hale geliyor. ”

Her üç pandeminin de kökleri, ekolojik yıkımı hızlandıran, geçim kaybını arttıran, artan ekonomik eşitsizliği ve toplumu % 1 ve % 99'a bölen kar, açgözlülük ve ekstraksiyonizm temelli ekonomik bir modelde bulunmaktadır. Corona Krizi dönemindeki bu Mayıs Günü'nde, dünyayı ve insanlığı korumak için Dünya Demokrasisine ve ekonomik demokrasiye dayanan yeni ekonomiler hayal edip yaratmamıza izin verin. Üç krizin hepsini demokratik katılım ve dayanışma yoluyla ele alalım. Şefkat sayesinde kimsenin aç kalmamasını sağlayalım. Dayanışma ve demokrasi sayesinde, hiçbir elin işsiz olmadığından, hiç kimsenin sessiz olmadığından emin olmak için, gelecekteki ekonomileri şekillendirmeye katılmamıza izin verin.

Çoklu krizler, % 1'lik ekonominin insanlar ve doğa için çalışmadığına (uygun olmadığına)  dair bir uyandırma çağrısıdır. % 1 , dijital tarım ve  çiftçisiz  çiftçilik, otomatik fabrikalar ve işçisiz  üretim şeklindeki gelecek düşüncelerinden temel alarak, % 99 ‘un “yararsız insanlar” olduğunu söylüyor.

Doğayı yok etmeyen, geçim kaynaklarını ve işçi haklarını yok etmeyen ekonomiler, hastalık ve salgınları yayarak sağlığımızı yok etmeyen, geçim kaynaklarını ve özgürlüğü, saygınlığı ve çalışma hakkını yok etmeyen ekonomiler yaratma yükümlülüğümüz var. Ve açlık yaratmayın!

 Gıdanın% 80'ini sağlayan küçük çiftçilerin geçim kaynaklarını koruyarak   # SıfırAçlık  ekonomileri yaratalım. İnsan sağlığını ve biyolojik çeşitliliği korumak için Zehirsiz Organik tarıma geçelim. Küçük esnafın ve küçük perakendecilerin geçim kaynaklarını destekleyen yerel dayanışma çemberlerinden oluşan ekonomiler yaratalım, bu yeni topluluğu yaratırken ekolojik ayak izimizi azaltalım.

Covid19 sonrası,  Yeryüzü’nün bir parçası olduğumuz, ekolojik ve biyolojik varlıklar olduğumuz, çalışmanın  bizim hakkımız ve insan olmanın kalbinde olduğu, Yeryüzü’ne ve birbirimize özenle bakmanın en önemli işimiz olduğu bilinci ile, tüm yaşamların eşit olduğu bir ekonomiyi yeniden yaratalım. Tek kullanımlık ya da yararsız insanlar yoktur. Biz Bir Gezegendeki Tek İnsanlığız. Özerklik, anlam, haysiyet, iş, özgürlük, demokrasi bizim doğuştan gelen haklarımızdır.''













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder