8 Nisan 2012 Pazar

Uçurtma Uçurtma Söyle Bana

Doğma büyüme Üsküdar Salacak'lıyım...Ancak Mehmet Naci Aköz'ün doğduğum eve yaklaşık 500 m mesafede açtığı UÇURTMA MÜZESİ ile henüz tanıştım. Üsküdar Meydanı'na yakın Uncular Caddesi üzerinde müze.



Geçtiğimiz günlerin birinde iki oğlumla ziyaret ettik müzeyi. Dünyanın her yerinden gelmiş her boy ve renk uçurtmalar çok heyecanlandırdı bizi.

Müzenin yanısıra bir de uçurtma atölyesi var. Bizzat Mehmet Bey ile kendi uçurtmalarını yaptı oğullarım...Onlarca desenli kağıtlardan kendisi seçiyor çocuklar uçurtmalarının desenini.

Sonra da uçurtmanın nasıl uçurulacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgilendirdi bizleri Mehmet Bey. Bu sene kesin uçacak uçurtmalarımız !

Üniversite yıllarından bu yana hep katılmışımdır uçurtma şenliklerine...Hiç bilememişimdir neden hep çocuksu bir neşenin,  çoşkunun , yürek hafifliğinin sardığını her yanımı bu şenliklerde...Artık biliyorum!

Her yaştan insan çoluk çocuk rengarenk uçurtmalar piknik sepetleri bisikletler...Anlayacağınız bahara yaza hoşgeldin partisi yapar sanki şehirli insanlar.

İşte yine bir uçurtma şenliği zamanındayız...Ne güzel!

Mehmet Naci Aköz'ün yaşamı uçurtmaya , uçurtma  sanatına adanmış bir yaşam. Çocuklara uçurtma yapmayı öğretirken ki neşesi,  ilgisi , özeni ve kesinlikle sabırından anlıyorsunuz bu aşkın ne kadar derinlerde olduğunu.

1958 yılında Beylerbeyi'nde doğmuş Mehmet Bey ve  doğduğu yerin tepelik yerlerinde uçurttuğu uçurtmalarla çocukluk yıllarında başlamış  uçurtma sevdası.

www.ucurtmadunyası.com isimli sisteden hem Mehmet Bey  hem de müze ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ne çok sivil örgüt  varmış meğer uçurtma ile ilgi. Uçurtma Gönüllüleri ve Uçurtma Derneği bunların başında geliyor.

Bildiğiniz üzere Hindistan ve Çin ana vatanı uçurtmanın.

Ben yine Hindistan deneyimimi paylaşacağım burada sizinle.

Hindistan'ın Rajasthan eyaletindeki Jaipur şehrinde her yıl Ocak ayında uçurtma festivali düzenlenir ve bu uluslararası bir festivaldir. Tam üç gün sürer bu festival.



Pembe Şehiri (Pink City)' i görmek için ziyaret etmiştim Jaipur'u 1995 'in Mart ayında ve fakat sadece uçurtma festivalinin  hikayelerini anlatmıştı Hintli arkadaşlarımız bize.

Bu festivalde dünyanın heryerinden gelen uçurtma sanatçıları  sıradışı  şekillerdeki uçurtmalarını sergilerlermiş  ve bir yarışma yapılırmış bu festivalde. Festival zamanı şehirde nerede ise yaşam dururmuş. Çocuk çocuk herkes evlerin damlarında uçurtma uçururmuş.


Festival alanına yüzlerce insan gelirmiş. Çocuklar deve ya da file bindirilirmiş. Son gün tüm uçurtmalar gökyüzünde rengarenk süzülür , ritmik davulların çaldığı müzikle  tam bir cümbüş yaşanırmış.

Bilirsiniz belki  çöllük bir arazidedir Rajasthan ve buna tezat olacak şekilde de Hindistan'ın en renkli eyaletidir . Kıyafetler ,  binalar herşey çok ama çok renkli ve ışıltılıdır. Müzik ve festivaller diyarıdır burası...

Uçurtma müzesinde bir de film afişi gördüm. Kite Runner (Uçurtma Avcısı)...Hem kitabı hem de filmi oldukça etkileyici. Kesinlikle öneririm.

Uçurtma metaforik olarak da ruhun özgürlüğünü ve yükselişini temsil ediyor. Yeni bir bebek doğduğunda onun adına bir uçurtma yapılıyor ve uçuruluyor . Malum herşeyde ve heryerde asıl olan ruhun varlığı birliği ve de özgürlüğü bu diyarlarda. Havada ince bir ruhaniyet sessizlik dinginlik boyutu vardır her daim. Bunu ta içinizde hissedersiniz.

Uçurtma müzesinde bir de Rajasthan uçurtma festivali afişi gördüm.

Let your spirit soar (bırak ruhun yükselsin) şeklinde idi festivalin sloganı...

Ruh,  "uçurtma" ile eşleştiriliyordu anlayacağınız.

İnternete girip araştırırsanız ki kesinlikle öneririm uçurtmanın sadece bir oyuncak olmadığını göreceksiniz.

İşte bundan dolayı idi uçurtma şenkliklerinde içimizde hissettiğimiz  neşe çoşku yürek hafifliği ...Ruhumuzun neşesi çoşkusu hafifliğini deneyimliyordu varlığımız! Özümüzle bir oluyor ve onu deneyimliyorduk. Ayna oluyordu uçurtma yüreğimize !


Ben kendi adıma sabırsızlıkla bekliyorum ilk uçurtma şenliğini...Hepimiz için özümüzle iletişime geçebilmek için harika bir fırsat bu bana göre.

Oğullarımın uçurtmaları hazır !

Ben de kendime bir uçurtma yapacağım Mehmet Bey'in atölyesine gidip önümüzdeki haftasonu...

Bilin bakalım hangi deseni seçeceğim ?

Mavi bir denizkızı figürünü...

Ap açık masmavi gökyüzünde yüzecek "mavi denizkızı" bu bahar...

Ve soracağım uçurtmama gülümseyen gözlerimle.

Uçurtma uçurtma söyle bana,  ben kimim?

Ve dinleyeceğim uçurtmamın bana anlatacaklarını koca gün boyunca...

Şenlikte görüşmek üzere diyorum herkese...

Sevgilerimle

3 yorum:

  1. eee ben de adını duydum ama yerini bilmiyordum. Hemen z,yaret edilesi bir mekandır. Çok severim özellikle box tipindeki uçurtmalara bayılırım.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, öğrencilerim için ucurtma istiyorum. İnternet üzerinden sipariş verebileceğimi söylediler ama nereden başvuruyu yapacağımı göremedim. Mürüvvet Hanım İlkokulu Zambak Sok.1 Fındıklı Maltepe adresine 150 adet gnderebilirseniz çok sevinirim. Selamlar Necla KARAKAŞ

    YanıtlaSil
  3. Necla Hanım Mehmet Bey ile iletişime geçebilirseniz belki size bir önerisi olabilir.Selamlar

    YanıtlaSil