23 Kasım 2012 Cuma

Gerilla Bahçeciliği

EKOIQ Dergisi Eylül 2012 sayısında dikkatimi çekti bu makale...




Nisan Tandal kaleminden çıkan makeleden bazı bölümleri sizlerle paylaşıyorum.

" Kentlerin hali malum;doğanın dışlandığı,neredeyse anti-doğa alanlar olarak kabul eidliyor genel algılayışta. Ve kent insanları için doğaya geri dönmein olasılığı az ama doğayı kente getirmenin pek çok olanağı var. Bunlardan biri de , hiç kimseden izin almalsızın bireysel ve kollektif çabalarla şekillenen "Gerilla Bahçeciliği". Çıkış yeri New York olan bu yeşil vurkaç eylemleri artık tüm dünyaya yayılmış durumda. Gerilla sardunya ve ayçiçeklerinin Türkiye'ye ne zaman uğrayacağı ise ayrı bir merak konusu..."

 
 

 
İşte 8 adımda Gerillaya Katılma...

1 İlk olarak yetim bir arazi bulun. Bir metrekare ,on santimetre hiç farketmez. Biraz dikkat ederseniz betonlar arasında ne kadar terk edilmiş toprak parçası olduğunu görerek şaşıracaksınız inanın. Evinize,işinize yakın böyle bir toprak parçası seçin ve onu evlat edinin.

2 Gece saldırısı için plan yapın. Günlük tutmaya başlayın. İşinize karışacak insanların olmıyacağı bir zaman belirleyip tohumları veya fideleri ekin,arkadaşlarınız varsa ekim sırasında insnaları uzak tutmaları için yardım isteyin.



3 Ucuz bitkiler seçin. Süpermarketlerde satılan bitkiler bile olur. Pahalı bitkilerin ömrü çok uzun olmayacaktır. Hatta kendinize tohum elde etmenizi sağlayacak ufak bir bahçe yapın ki eylemlerinizi daha da ucuza getirebilirsiniz.

4 Savaşa hazır bitkiler seçin. Güçlü ve şehirin zor koşullarına dayanabilecek bitkiler.Tabi yerel iklime ve tabiata uygun olanları arayın. Gerekirse profeyonel bir bahçıvana danışın.



5 Eşyalarınızı sağlam bir dosyada taşıyın. Tohumun yanısıra, toprak ve bahçe küreği taşımanız gerekebilir. Ayrıca çıkan çöpleri orada bırakmamalısınız.

6 Bitkiyi düzenli olarak sulamanız gerekecektir-en azından ilk süreçte. Gerilla bahçıvanlarının en önemli görevlerinden biri de ektikleri bitkileri düzenli olarak sulamaktır.



7 Gerekiyorsa gübre kullanın.  Doğal gübre bulmanız çok daha çevreci bir yaklaşımolacaktır. Kuş gübreleri bunun için ideal olacaktır.

8 Arkadaşlarınızı da eyleme davet edin. Onlar da kendi çevrelerini güzelleştirsinler. Ve böylece yeşil, dalga dalga yayılabilsin...




EVET YEŞİL DALGA DALGA YAYILSIN!

Hadi eller toprağa...

Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder