7 Temmuz 2016 Perşembe

Buda Aşık Olsaydı

Aşk'ın El Kitabı olarak daha önce tanıtımını yapmıştım bu  kitabın.



Elime geçti geçenlerde...2012 yılında okuduğum bu kitabı tatili fırsat bilip tekrar okudum!

Ve elbette bambaşka bir bakış açısı ile...

Kitabın yazarı  Charlotte Kasl...Amerikalı klinik psikolog yazar piyanist. Özellikle ilişkiler ve çift terapistliği uzmanlığı.

İşte kitaptan bir kaç cümle....

"Herşeyden fazla,önce kendimi istiyorum.Dürüstlük ve doğrulukla yaşamak istiyorum.Ne içimdeki mücevheri gizleyecek ne de kusurlarımı örtmeye çalışacağım.Pazarlık yok, gerçeklikten kaçmak yok, kendimikandırmak yok, yalan yok."

"Sevgilinizin gözlerinizin içine bakarken tüm sırlarınızı bildiğini, sizin huysuz,tatlı,bencil ve cömert hallerinizi bilip buna rağmen sizi gerçek anlamda sevmeye devam ettiğini düşünün. Aynı şeyi sizin de yapabildiğinizi hayal edin. Bilinçli bir ilişkinin potansiyeli budur."

Kitabın 47.bölümünde Tibetli Amerikan Budist Pema Chödrön'dan bazı alıntılar var ki burada özellikle sizlerle paylaşmak istedim.


47/Derin Bağlılık : Samaya "Evlilik"

"Sevgilimize bağlılığımız spiritüel yolculuğumuza olan bağlılığımızda hayat bulur. İlişkide var olmak için ne gerekiyorsa yapma sözü veririz  ki bunun kendimiz adına var olmak için ne gerekiyorsa yapma sözü vermekten bir farkı yoktur. Pema Chödrön bir Budist terimi olan samaya'yı "gerçeklikle evlilik" olarak tanımlıyor.

Samaya sözkonusu olduğunda bağlılıktan bahsettiğimizde tam manasıyla bir bağlılıktan bahsederiz: Akıl sağlığına ve deneyimlerimize olan bağlılığımız, gerçeklikle koşulsuz bir ilişki. En derin bağlılıksa gerçekliğe olan bağlılığımızdır...İlişkilerde yaşanan sorunlar kendini bırakmak, alışkanlıklardan vazgeçmek ve kendimizi tehdit altında hissettiğimizde teslim olmaktır. Temelde asıl güçlük içi dışı bir kalmaktır-deli gibi çarpan kalbinizi ya da titreyen dizlerimizi hissedip yine de vazgeçmemek. İşin özü,çok azımız kendimizi ufacık da olsa bir çıkış yolu ya da başımız sıkıştığında sığınabileceğimiz bir yer olmayan durumlara sokarız. 
                                                                                     _ PEMA CHÖDRÖN




Kaçış yollarını kapatıp sevdiğimiz kişiye kalbimizi ve gözlerinizi ne kadar açarsanız , kalıcı ve güçlü bir ilişki kurma olasılığınız da o kadar artar. Gerçekliğe sadık kalıp farkındalığınızı yitirmediğiniz sürece Dharma'nın , doğruların ve ışığın koruyucu gücünü hissedeceksiniz.

İki insanın birbirine su götürmeyecek şekilde,"Sevgilim olmanı istiyorum, o özel insan, yolculuğumdaki eşim,can yoldaşım.Kendimi sana ve bize adayacağım.Başkalarına açılan kapıları kapatacağım. Seni bütün kusurlarınla kabul ediyorum.Seni bütün güzelliğin,büyüleyiciliğin ve gücünle kabul ediyorum," demesi ne büyük bir lütuftur.

"Buradayım ve işler kötüye gittiğinde kaçıp gitmeyeceğim," diyebilmek ne güzel olurdu.Ya da sığındığımız tüm o alışkanlıkları bir kenara bırakıp tüm kalbimizle kendimizi bırakabilmek ? Kendimizi geri çekmeden, gizlemeden ve sır saklamadan kalplerimizi sonuna kadar açabilmek nasıl olurdu?

Samaya hiçbirşeyi saklamamak, bir kaçış yolu düşünmemek,alternatif aramamak,yapmamız gerekenleri yapmak için daha sonra çok vaktimiz olacağını düşünmemektir...Bizi yumuşatır, öyle ki bir daha kendimizi kandıramayız.
                                                                           _ PEMA CHÖDRÖN

Sadık bir ilişkide korkularımıza doğru yürür,onları içimize çeker,Tonglin* yaparız. Kendimizi açarız. Bu tek kişiye karşı gösterdiğimiz koşulsuz dürüstlükle tüm dünyaya,tüm insanlara karşı koşulsuzca dürüst davranmaya başlarız ya da Sufilerin deyişiyle,birbirinizi tüm kalbinizle sevdiğinizde aranızdaki sevgi genişleyerek tüm insanlığı içine alır.

Uzun soluklu bir ilişkiye bağlanmak kutsanacak ve kutlanacak bir şeydir."
                                                             
Gerçekten son derece güçlü ve dönüştürücü bir kitap...İki insan arasındaki aşk Sufizm, Budizm gibi öğretilerin süzgecinden geçirerek anlatılıyor kitapta.

Şunu bir kez daha net olarak anladım ki , sevgililerin   sevgi ile kalpten birbirlerine açılarak aralarında bir kalp bağı kurabilmesi  insanlığı ve de yeryüzünü şifalandıracak!

Tatil döneminde çok rahatlıkla keyifle okuyabileceğiniz içinde gerçek çalışmaların da  bulunduğu değerli bir kitap.

Hatta ilişkiler konusunda kafasını yoran eşe dost hediye bile edilesi cinsten...

Kesin öneririm!

Sevgiyle








* Tonglin : Özel bir meditasyon şekli. Korku endişe öfke gibi olumsuz duyguları nefesimizle içimize alarak sevgi anlayış şefkat ışık açıklık gibi olumlu enerjileri dışarıya yine nefesimizle vermek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder