15 Temmuz 2016 Cuma

İdeal Bilge İnsan

Bugün Fransa Nice'deki yüreklerimizi sıkıştıran olayın haberi ile uyandık.

Kendi içime döndüm ve eski notlarımın arasında buldum bu yazıyı. Mahatma Gandhi'ye ait olduğunu not etmişim yazının yanına. İçinde bulunduğumuz bu zor  zamanlarda bize ışığı ile rehberlik etmesi dileğimle...

Yazının orijinal ismi "İdeal Bilge Guru".



"Tanrı'ya içten inanan ve ibadet eden,kıskanç olmayan,herkese karşı cömert olan ve egoist olmayan.Sıcağa ve soğuğa dayanıklı olan,her zaman affeden,devamlı tatminkar olan,kararları kesin olan ve aklını ve ruhunu Tanrı'ya teslim eden. Hiçbir şekilde etrafına şeytanca bir hareket yapmayan,zarar vermeyen,başkalarından korkmayan,heyecanlanmayan,üzüntüden ve korkudan etkilenmeyen,saf ve temiz olan,işinde becerikli olan ama kendini aşırı derecede kaptırmayan,işinin onu etkilemesine izin vermeyen,yaptıklarının çabalarının meyvelerini bir anda bırakabilen (hem iyiler hem de kötüleri), arkadaşlarına ve düşmanlarına aynı şekilde davranan,ona duyulan saygıya ve saygısızlığa karşı etkilenmeyen,iltifatlardan şımarmayan ve insanlar şayet hakkında kötü konuşursa ve dedikodu yaparsa üzülmeyen.Sessizliği ve yalnızlığı seven ve disiplinli bir aklı olan.

Yogi'nin hayatında bütün bu nitelikler kendini göstermeli ve korkunç bir fırtınanın ortasında hala güneşi görebilmeli,zorluklarla ve ölümle yüzleşebilmeli,dengeli ve sessiz bir akıl ile savaş meydanından geçebilmeli veya onu öldürmek isteyenlere kadar gidebilmeli; ruhunun mutluluğu öyle olmalıdır ki gök gürlemesi bile onu uyutur."

Şimdi de Tanrı sözcüğünü sevgi ,  ibadeti kutsamak/onurlandırmak ve de guru/yogi  sözcüğünü  İNSAN   olarak değiştirerek okumanızı öneriyorum.

Guru öğretmen yol gösteren rehber anlamına gelir. Her birimizin kendi kendimizin öğretmeni rehberi ışığı olduğuna inanıyorum.

Yıllar sonra okuyunca bu metni daha iyi bir anladım sanki.

Kendi bütünselliğini sağlamış, kendisi yani özü ile kopmaz bir bağı tesis edebilmiş bir bireyden bahsediliyor aslında burada.

Hem kendi cehenneminden geçmiş hem de Ruh ile bağlantısını tesis edebilmiş  bir birey.

Yol uzun ...

Yola devam...

Karanlık bir gün bitecek ve o muhteşem gün doğacak...


Sevgiyle,






X



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder