11 Haziran 2019 Salı

MAHALLE EVLERİ / Bir Toplumsal Dönüşüm Projesi


Hatırlarsınız belki. 2016 / 2017 ve 2018 yaz aylarında doğup büyüdüğüm mahallemde çocuklara yönelik  gönüllü mahalle sakinlerimizle Park Yaz Okulu yapmıştık çocuklarımıza.   Birlikte ortak ihtiyaçlarımız çerçevesinde,  birbirimize emek vermenin, hizmet etmenin bizleri ne kadar iyileştirdiğini dönüştürdüğünü bizzat deneyimlemiştik. 


Bundan cesaretle, Eylül 2018 ‘de  mahallemizde Mahalle Evi projesini hayata geçirmek istedik. İlk adımları attık fakat çeşitli nedenlerle ilerleyemedik.  Önümüzdeki dönemde yeniden gündemimize  getirebilmeyi diliyorum bu projeyi.



Ekrem İmamoğlu'nun da Mahalle Evleri projesinden bahsettiğini öğrendim medyadan 31 Mart Seçimi öncesi. Ben de çeşitli siyasi parti, belediye ve gazeteci ile paylaştım proje detaylarını ve olumlu dönüşler aldım. Ben de bugün sizlerle bu projenin içeriğini paylaşmak istedim. Özellikle içinde bulunduğumuz dönem nedeni ile bu projenin, ülkenin bir çok derdine derman olabileceğini düşünüyorum. Siz de  belki bireysel insiyatifinizi kullanarak ,  kendi mahallenizde bir proje başlatırsınız. Tamamen size ve sizin mahallenize özgün bir proje oluşturursunuz siz de.



Öncelikle tüm mahallelerde  aydın, eğitimli insanların sahaya inip sahada çalışabilmesi için kendi mahallelerinde  bir alan açılmış olacaktır bu şekilde. Yakın zamanda okuduğum Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitapta aydınların sahaya çıkıp çalışmasının ne kadar büyük dönüştürücü bir potansiyel içerdiğini,  bir kez daha net anladım. Nüfusun büyük çoğunluğunun şehirlerde yaşadığı ülke şartlarımızda bu alanın ancak mahalleler dahilinde açılabileceğini düşünüyorum. İşte mahalle evleri bu alanı tesis edebilir.  Önemli olan nokta ötekileştirme nedeni ile örselenmiş kopmuş bağların yeniden tesisinin mümkün olduğuna inanmak.  Biz bunu yaşadık.

Diğer hassas nokta ise mahalle evlerinin gerçekten tüm renklerin kaynaşıp bembeyaz bir sayfanın açılacağı bir alan olabilmesi. Toplumun tüm kesimlerini birleştirebilen bir alan olmalı burası. Mahalle Evleri projesine halkın daha çok katılımı sağlamak açısından bunun halka anlatılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Siyasi bir partinin alanı gibi algılanmamalı Mahalle Evleri kesinlikle. Bu evler mahallelinin halkın evleri olmalı. Alt yapı desteği yerel yönetimden alınabilir elbette.

Her birimizin kendi topluluğumuza mahallemize  sunabileceğimiz bir şey vardır. Turşu kurmaktan , tarhana yapmaktan ,balkon bahçeciliğinden , İngilizce pratiğinden, takas organizasyonundan enstrüman çalmaktan,  okuma yazma öğretmeye bir çok şey yapabiliriz.  Mahalle sakinleri olarak Armağan Ekonomisi ile birbirimize ücretsiz olarak olarak  hizmet verebilir,  hediyelerimizi birbirimize sunabiliriz. Birbirimizin ihtiyaçlarını görüp duyup destek olabiliriz. 

Bir nevi köy enstitüleri ruhunun kendi mahallemizde gönüllü bazlı olarak  halkla buluşması da diyebiliriz bu projeye. Ben ne yapabilirim diyen bir çok insan var. Özellikle büyük metropollerde zaman malum çok değerli. Ancak kendi mahallesinde açılan bir mahalle evinde haftada iki ya da üç  saatlik bir gönüllü çalışmaya herkes yer açabilir hayatında diye düşünüyorum.

Kaldı ki Mahalle insiyatifi  gibi bir yapı demokrasiye doğru önemli adımlar atmaktır. Ve birbirine emek veren hizmet eden insanlar birbirine değer verir birbirine saygı duyar. Öyle kavga dövüş savaş olmaz o insanlar arasında.

Proje detayında görüleceği üzere örnek bir mahallenin ihtiyaçları aslında bir anlamda burada bahsi geçen.  Temel olarak insanı ortak ihtiyaçlarımız için birlikte sorumluluk alıyor olacağız mahallemizde.   Mahalle olarak birlikte dayanışarak bu zorlu zamanlardan çıkabileceğiz. Yıpranmış kopmuş bağları yeniden güçlendirip tamir edeceğiz bu proje ile. Siz kendi mahallenizin öncelikli ihtiyacına göre yola çıkabilirsiniz. Belki fiziksel mekan gerektirmeden de bazı başlıkları hayata geçirebilirsiniz.

İnsani ortak ihtiyaçlarımız çerçevesinde buluşmanın ve sosyal anlamda dayanışmanın, toplumun tüm taraflarının mevcut siyasi ortak zemin arayışına da yanıt verebileceğini düşünüyorum.

2023 yılına kadar sahada ne kadar çok çalışırsak o kadar umudu olacak bu ülkenin...

Bu projenin ortaya çıkmasında düşünceleri ve görüşleri ile  ilham veren tüm komşularıma teşekkür ederim bir kez daha...

İşte projemiz...



PROJE ADI                          BENİM EVİM MAHALLEM
YER                                        MAHALLE EVİ
STRATEJİK ÖNERİ            TERCİHEN MAHALLE PARKI İÇİNDE MAHALLE EVİ’NİN TESİSİ
PROBLEM TANIMI          
Mahalleli olarak 5 temel konuda dayanışmaya  ihtiyacımız bulunmaktadır.
Gıda,  Eğitim , Yaşlılar , Afet Yönetim , Sosyal Dayanışma
GIDA  : 2020 ve 2032 yılları arasında tüm dünyada gıda fiyatlarında artış beklentisi,  ithalat ağırlıklı tarım ve hayvancılık rejimimiz , genel olarak gıda güvenliği ile ilgili endişelerimiz mevcuttur. Güvenli uygun maliyetli gıdaya ulaşma ihtiyacımız bulunmakta olup bunun koordinasyonu için çalışmalar yapmak üzere bir alana ihtiyacımız bulunmaktadır.
EĞİTİM :  Özellikle  çocuklarımız için spor müzik dans koro sanat folklor yabancı dil bir çok konuda  şehir içinde oradan oraya giderek zaman para harcıyoruz. Oysa tüm bunları mahallemizde profesyonel olarak yapan  insanlarımız var. Çocuklarımızın sanatsal sportif entelektüel beslenmesi  için armağan ekonomisi dahilinde,  donanımlarımızı profesyonel ya da amatör beceri hobilerimizi birbirimizle ücretsiz olarak  paylaşabileceğimiz, bir alana ihtiyacımız var.  Çocuk ve yetişkinlere yönelik çeşitli  eğitimlerin gönüllülerce mahalle sakinlerine  ücretsiz verileceği bir alana ihtiyacımız bulunmaktadır.
YAŞLILAR :  Orta ve ileri yaştaki mahalle sakinleri yalnız ve üretimden uzak bir hayat yaşayabilmektedir. Bu onların daha çok içe kapanması ve rahatsızlıklarının artmasına neden olabilmektedir.  TV bağımlılığı hareket eksikliği bir çok kronik rahatsızlığın ana nedenleri arasındadır. Yoğun modern hayat nesiller  arasında kopukluğa neden olmaktadır ve bunun bireysel ve toplumsal olumsuz etkileri mevcuttur. Orta ve ileri yaştaki mahalle sakinlerinin sosyalleşebileceği sosyal hayatta yeniden üretken olabileceği ve tüm nesillerin birbiri ile temas ederek karşılıklı paylaşımda bulunup beslenebileceği bir alana ihtiyaç duymaktayız.
AFET YÖNETİM :  Mahalleli olarak olası afetlere hazırlanmak tatbikatlar yapmak gönüllü ekip kurmak vs üzere çalışmalarımızı yapmak , afet yönetimi plan ve ekipmanlarımızı korumak üzere bir alana ihtiyaç duymaktayız.
SOSYAL DAYANIŞMA : Mahallemizde ihtiyaç sahiplerine destek olmak, aile bütçesine katkı sağlamak üzere çeşitli toplantı organizasyon etkinlik yapmak üzere bir alana ihtiyacımız bulunmaktadır.
Temel olarak mahalle sakinlerinin sosyalleşebileceği çeşitli eğitsel faaliyetlere katılabilecekleri  ve de kendi uzmanlıkları konusunda mahalleliye gönüllü hizmet verebilecekleri, yukarıda bahsi geçen 5 ana ihtiyacı çerçevesinde dayanışabilmesi için  bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.
PROJE AMACI
Haftanın her günü belirli saatlerde mahalle sakinlerinin bir araya gelebileceği gönüllülük bazında çeşitli eğitsel etkinliklere ya da bireysel deneyimlerin paylaşılacağı sohbet toplantılarına katılabileceği , gönüllülerin mahaleli olarak ortak ihtiyaçlarımız dahilinde ortak stratejilerin planlamaları & çalışmaları için ortak  alan açmak projenin ana amacıdır.
Bu alanın adına MAHALLE EVİ adı verdik. Bu ev hepimizin evi olacaktır ve mahalle tek bir aile olacaktır. Buradaki tüm eğitim ve etkinlikler mahalle gönüllülerince koordine edilecek ve verilecektir.
 Ortak insani ihtiyaçlar dahilinde tüm mahalle sakinlerinin birbirine hizmet ettiği emek verdiği bir alan açıyor olacağız.  
Bu şekilde toplumun küçük bir temsili olan mahallemizde daha sağlıklı ve üretken bireylerin varlığı hedeflenmektedir.
Mahalle  yıpranmış çözülmüş bağların yeniden onarılacağı güvenin yeniden tesis edileceği alandır.
Çocukların gerek aile içi ve gerekse de aile dışı yaşamış olduğu her türlü yoksunluk travmatik deneyimin sonucu olan psikolojik problemleri, sevgi ile kabul edileceği bir alanın  sürekli varlığı ile tedavi edilebilmektedir. Bu alan aile ortamı dışında mahalle ve okuldur.  Komşuluk ilişkilerinin pekiştirilmesi çocuk gelişimi için son derece önemlidir. Mahalle  toplumsal bir  iyileşme alanıdır.
PROJE DESTEKÇİLERİ
Mahalle gönüllüleri, yerel yönetim, muhtarlık
PROJE KAPSAMINDAKİ FAALİYETLER
Mahalle Evi  Pazar-Perşembe günleri arasında saat 20:00 ye ve Cuma ile Cumartesi günleri saat 22:00 ye kadar açık olacaktır.
Mahalle Evinin  kullanımı ile ilgili kurallar oluşturulacak asılacaktır.
Mahalle Evinde  çay kahve ve su satışı olabilir.
Mahalle Evi  bünyesinde gönüllüler aracılığı ile yapılması hedeflenen eğitim etkinliklerinden bazıları; (gönüllü talebine göre bambaşka sınıflar açılabilir yemek , bağ bahçe vs)
1) Kütüphane kurulumu ve okuma günleri
2) Koro
3) Tiyatro/Drama
4) Satranç/Go
5) Müzik (gitar flüt vs entrüman eğitimi)
6) Resim 
7) Yoga / Meditasyon
8) Yabancı Dil (İngilizce/Fransızca vs)
9) Dans
10) Takı Yapımı / Tasarım
11) Dikiş
11) Mahalle Sohbetleri (*)
Mahalle evinin de,   tıpkı mahalle bostanları ya da parklarına  bakan belediye çalışanları gibi 2/3 belediye çalışanı olur ki  genel  bakım/temizlik/ düzen ile  evi açma/kapama güvenlik gibi konularda sorumlu olurlar.
Her etkinliğin sorumlu mahalle gönüllüsü olur. Örnek ben kütüphane ve okuma gününden sorumlu gönüllü isem bu günün düzenli devamlılığı ile ilgili başvuru alımı derslerin kurgulanması duyurular yapmak takip vs ben de olmalı gibi. Ayrıca hem gönüllü hem ders veren kişi de olunabilinir.
Her kış ve yaz (Eylül ve Haziran)  başında etkinlik takvimi oluşturulur ve merkezde duyurulur. Hatta fb sayfa falan olur belki oradan mobil app ile insanlar etkinlikleri takip eder. Afişleri mahallemizdeki grafikerlerden destek alarak tesis edebiliriz.
İlan /duyuru panosu oluşturulur ve mahalle sakinlerinin birbirinin ihtiyaçları özelinde iletişimi tesis edilebilir. Bakıcı yardımcı bahçıvan arayan vs. ya da iş arayanlar. Merkezde eski mahalle fotoğrafları vs bulunur.
(*) Mahalle gönüllüleri kendi uzmanlık ve/veya deneyimleri doğrultusunda bilgilendirme sohbetleri yapar. Örneğin mesleki Dr luk olan biri ilk yardım/sağlıklı beslenme ile ilgili bilgilendirme yapar , çok iyi tarhana yapan nasıl tarhana yapılacağını anlatır ya da iletişim uzmanı etkin iletişim ile ilgili sunum yapar. Merkezde sohbet günleri takvimi açık olarak asılır gönüllüler kendileri isimlerini yazar ve sohbet günü hazır olurlar. Katılım için kayıt alınmaz.  Vs vs bu başlı başına bir proje ve detayları kurgulanmalı diye düşünüyorum.
Saat 18:00 den sonra sadece yetişkinlere açık olur. Haftada bir gün (cumartesi ya da Pazar) yaşlı çocuk buluşması yapılır.
Her etkinliğin sorumlu gönüllüsü olur.
Her kış ve yaz (Eylül ve Haziran)  başında etkinlik takvimi oluşturulur ve merkezde duyurulur.
İlan panosu oluşturulur ve mahalle sakinlerinin birbirinin ihtiyaçları özelinde iletişimi tesis edilebilir.
KATILIMCI SAYISI
Mekanın imkanları ile belirlenir .
PROJE TAKVİMİ
Tüm yıl boyunca resmi tatiller harici açık olur mahalle evi.
PROJE SORUMLULARI
Her türlü alt yapı ve mekan sorumluluğu yerel yönetime ait
Katılımcı ve gönüllüler mahalle sakinleri
Muhtar
PROJE ALT YAPI /GEREÇ
WEB KURULSA ONLINE DERS BİLGİSİ VS ALINABİLSE VE BELKİ DE KATILIMCI KAYIDI ALINIR BASİT BİR SİTE OLABİLİR
Masa/Sandalye oturma alanı
Kütüphane
Projeksiyon/Perde
Buzdolabı (tercihen içi görülen)
Satranç / Go takımı
Her sakin kendi malzemesini getirir etkinlikler için
GÖREVLER VE VİZYON
5 GÖNÜLLÜNÜN KONULARI HER MAHALLEDE AYNI
1)GIDA  (1 GÖNÜLLÜ)
Sağlıklı & uygun maliyetli gıdaya en az karbon ayak izi ile ulaşım.
a-GIDA GERİDÖNÜŞÜMÜ  için Mahalle Evi’ne buzdolabı konulur ve gerek esnaf gerekse de mahalle sakinleri buraya süt ve et ürünü hariç gıdalarını bırakabilir. İsteyen herkes de alabilir gıdaları.
b- MAHALLE BOSTANLARI nın hayata geçirilmesi. Milli Emlak bünyesindeki arazilerin halk açılması. Muhtarlık ile işbirlikteliği dahilinde kura ile her yıl mahalle sakinlerinin bostandan yararlanmasının tesisi sağlanır.
c-Yeni binaların çatılarına ÇATI BOSTANLARI nın kurgulanması
d- Mahalle whatsup grubu kurularak gönüllüler muhtar ve mahalle sakinlerinin iletişiminin sağlanması ile YERYÜZÜ DERNEĞİ gibi MAHALLE TÜRETİCİ BİRLİĞİ kurularak güvenli tarım yapan çiftçilerden direkt gıda alımı tesisi
e-İleride MAHALLE GIDA KOOPERATİFİ kurmak (Kadıköy / Koşuyolu Kooperatifi gibi)
f- MAHALLE KÖY EL ELE …Her mahalle ile köy kardeş ilan edilir…
2)SOSYAL DAYANIŞMA (1 GÖNÜLLÜ)
Takas                                                     3 ayda bir Mahalle Evinde Takas yapılır. Bu şekilde evimizdeki eşya kıyafet vs geri dönüşümü sağlanır.
İyilik Zinciri                                         Muhtar aracılığı ile iyilik zinciri oluşturulur. Whatsup üzer
İhtiyaç sahibi muhtara ulaşır muhtar kimlik açıklamadan mahalle iyilik zincirine bilgi geçer. Destek sağlanır.
3)AFET KOORDİNASYON (1 GÖNÜLLÜ)
Muhtar ile koordineli mahalle afet planının yazılı olarak yapılması. Tatbikat yapılması AKUT vs eğitim alınması.
4) EĞİTİM
Okul programına göre kış ve yaz programları oluşturulur. Hafta içi bir nevi etüd merkezi gibi çocukların belirli konularda eğitimleri için destek alabilecekleri bir alan oluşturulmuş olur. Örneğin yabancı dil pratik sınıfı, matematik sınıfı gibi sınıflar açılabilir. Hafta sonları da sanatsal veya müzik ile ilgili sınıflar açılabilir.
Yaz aylarında mahalle parkında ve mahalle evinde çocuklara yönelik ücretsiz YAZ OKULU programı oluşturulur.
5)YAŞLILAR
Mesleki ya da özel yaşamları ile ilgili bilgi birikim deneyimlerini paylaşabilecekleri bir sohbet alanı oluşturulabilir. Tüm etkinliklere katılabilirler ayrıca. Çocuklarla yaşlıların buluşup birlikte sohbet ederek örneğin resim yaptıkları  satranç dama vs gibi oyunlar oynadığı özel buluşma saatleri oluşturulabilir.  Eski sokak oyunlarını yaşlılar anlatır çocuklara.
PROJE KAZANIMLARI
Toplumun tüm renklerinin kaynaştığı ortak insani ihtiyaçlar çerçevesinde aktif dayanışmanın yaşandığı  bir alan, güven ortamının yeniden tesisine imkan verecektir.
Mahalle topluluğu tarafından kucaklanıp maddi manevi destek alan birey fiziksel ruhsal zihinsel sağlığa kavuşacaktır.

Mahalleden başlayan güven ve huzur ortamı tüm ülke ölçeğinde toplumsal dönüşüme alan açacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder