18 Mart 2019 Pazartesi

Seçim Kampanyaları ve Yoksulluk



İktidar ve ana muhalefetin söylemleri birbirine ne çok benziyor farkında mısınız?

Size balık tutmayı öğreteceğim sözü vermek yerine en çok balığı ben vereceğim yarışındalar sanki.

Yoksulluk ile nasıl mücadele edeceklerine değil de , nasıl daha çok yardım destek vereceklerini anlatıyorlar tüm adaylar.

Hani nerede ise yoksulluk üzerine tüm seçim stratejilerini inşaa ettiklerini söyleyeceğim. Yoksulluk olmasa ne söyleyeceklerdi merak ediyorum?

Geçtiğimiz günlerde işim gereği Orta Anadolu'da bir şehrimizin önde gelen bir firmasının finans yöneticisi ile sohbet ediyordum.

''İnsanlara yardımı abarttık toplum olarak. İnsanları yardımlarımızla tembelleştirdik. Kimse çalışmak için motivasyon hissetmiyor. Çalıştıracak insan bulamıyoruz.  Çok ciddi insan kaynağı krizi yaşıyoruz ve Kızılay'a yardımımızı dahi kestik. Biz kendimiz ihtiyacı olan varsa kendimiz destek oluyoruz ''dedi.

En son seçimde okuduğum bir makalede bir haber vardı. Bordroya alınan bir grup işçi patrona çıkıp bodrodan çıkmak istediklerini zira aldıkları desteklerin kesildiğini söylemişler. Bayağı olay olmuş konu anlayacağınız. Patronu da kanunsuz iş yapmaya zorluyorlar üstelik.

Oysa ki çalışmayan üretmeyen bir toplum varlığını koruyamaz, yok olur.

Bakın Orta Anadolu'da 5000 TL aylık maaşla çalışacak çoban bile bulunamıyor ülkede.

Şimdi zaten durum pek parlak değilken, seçim nedeni ile bu yardım/destek olayını daha da yukarıya tırmandırmak yangına benzin dökmek değil de nedir?

Hem iktidar hem de muhalefet bunu yapıyor üstelik.

Bu ülkede 30 Milyon'a yakın insanımız devlet desteği alıyormuş. Düşünün olayın boyutunu!

İnsanları çalışmaya üretmeye teşvik edeceğimiz yerde daha çok bağımlı yapıyoruz bu stratejilerle. Üretmek yerine tüketmeye yönlendiriliyor insanlar tekrar tekrar. Batar iflas eder ülke bu stratejilerle. Kimse görmüyor mu gerçekten bunu?

Destek ve yardım için belli ki ciddi bir kaynak ayrılıyor ve daha da büyüyecek bu kaynak verilen yeni sözlerle. İlk aklıma gelen soru şu oldu. Bu ayrılan kaynağı, örneğin asgari ücreti 4000 TL/5000 TL 'ye çıkartıp insanları çalışmaya teşvik edecek şekilde  değerlendiremez miyiz ?

Eminim bundan çok daha etkili bir çok çözüm stratejileri oluşturulabilir ayrılan bu kaynak ile.

Ekonomik özgürlüğü olan bireyler ancak özgürce seçimler yapabilir.

Atatürk'ün ''Ya özgürlük ya ölüm'' sözü daha bir anlam kazanıyor içimde bu günlerde.

Sevgiyle olun!









x





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder