17 Mart 2019 Pazar

Snelman'ın Günümüze Ulaşan Sözleri

Beyaz Zambaklar Ülkesinde' kitabından...



''Ülke nüfusunun büyük bölümünün cahil ve kaba olduğunu görmek ve buna tahammül etmek utanç verici bir durum. Kendisi eğitimli olan ve kültür güneşinin ışığıyla aydınlanan herkes bu durumdan sorumludur. Devlet üst katlarında geniş pemcereli ve yüksek tavanlı büyük, ışıklı odaların, alt bölümlerinde ise penceresiz, kasvetli, dar ve nemli bodrum katlarının yer aldığı bir kule değildir.

Halkın büyük bölümünün eğitimsiz olması devlet eliyle yapılan bir kötülüktür. Bu durum kendi kendini talan etme, yıkıma uğratma ve aşağılamadır. İlkel halkların fakirlik ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmalarının nedeni sahip oldukları toprakların zenginliklerinden faydalanmamalarıdır.

En büyük ilkellik- ülkede yaşayan her bir insanın sahip olduğu fiziksel,manevi ve zihinsel yeteneklerden faydalanamamak, bunu istememek ve bu konuda başarısız olmaktır.

Milyonlarca hektar iyi ve değerli ormanlık alanımız bulunduğunu varsayalım. Kimse korumazsa ve düzenleyip temizlemese, bu ormanın bize ne faydası olabilir ki! Fırtınanın yerle bir ettiği dev ağaçlar çürümeye başlar ve çürük dallar yağmur suyunu emerek, ormanın bataklığa-bir sıtma hastalığı kaynağına dönüşmesine yol açar. Değerli inşaat malzemesi yerine çürük bataklık pisliği ortaua çıkar. Yüzlerce  kilometre mesafede canlılar sağlıklı orman havasını değil, hsatalık taşıyan kirli havayı solumak zorunda kalır. Kısacası büyük bir iyilik yapılacakken, korkunç bir kötülük doğar.''

Johan Wilhelm Snelman (1806-1881)












x

1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim paylaşımınız için. İlgiyle okuyacağım. Sevgiler

    YanıtlaSil