2 Nisan 2020 Perşembe

Evde Çocuklarla Baş Başa

Evde çocuklarınızla eğlenerek hoş vakit geçireceğiniz bazı iç mekan oyun önerilerimi paylaşıyorum.

Geçen yaz spor salonumda miniklerle çalışma fırsatım oldu.Çoğu etkinliği oyunu  bizzat uyguladım. Çok şey öğrendim. Oyun gerçekten çocukla iletişim bağ  kurmanın yolu. Öğrenmenin yolu. Ve hatta korkularını yenmenin yolu. Bir çocuk gelişim uzmanı oynayabildiği şeyden korkmaz çocuklar demişti. Bir öğrencisinin karanlık korkusunu yenmesine karanlığı oyunlaştırarak yenmesine destek olduğunu anlatmıştı.




Fiziksel zihinsel gelişimleri için de oldukça etkili bu oyunlar. Hele de şu dönemde hem bedensel hem zihinsel olarak çocukları da aktif tutmak önemli.

Bilirsiniz çocuklar kaliteli zamana ihtiyaç duyar.  Hepimizin evin içinde olduğumuz bu dönemde sürekli talepte bulunan çocuklar insanı gerçekten zorlayabilir.

Anlaşma yapabilirsiniz. Belirli saatleri onlara ayırabilirsiniz. Çocuklar rutinleri sever ve güvende hisseder.

Günde üç randevunuz olabilir :)  Sabah eğlenceli fiziksel aktiviteler, öğlen ders/hobiler ve akşam kitap okuma/ film izleme gibi...Ve kendi zamanınızı da bildirip sizin zamanınıza saygı duymasını isteyebilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarımızı mutlaka önceliklemeliyiz bu dönemde. Bizim duygularımız dengede olmalı ki diğerleri  ile keyifli vakitler geçirebilelim. 

Çocuklar için diğerlerinin  ihtiyaçlarına empati kurmayı, sınırları tanıyıp saygı duymayı, kendi sınırlarına sahip çıkıp hakkını aramayı öğrenmeleri  gibi bir çok yaşam becerisini öğrenmeleri için değerli zamanlar bunlar.

Evinizin salonunu biraz boşaltıp yeni bir düzen oyun alanı yaratabilirsiniz belki. Hatta evde tüm eşyaları elden geçirip ağırlıklardan kurtulmak için de iyi bir fırsat olabilir.



Liste aşağıda fakat renkli çoraplarla kartopu oyunu inanılmaz eğlendirici bir oyun çocuklar için.  

Üç yıldır çocuklarla atölyeler yapıyorum. Konuda uzman bir çok insanla görüşme fırsatım oldu. Anlaşılan o ki çocuklarda harita okuma becerisi çok zayıf. Şehirli çocuklarla özellikle. İşte çok iyi bir fırsat daha. Evde hazine avı oyunu yapabilirsiniz. Eline bir harita verip yönergeler içeren sakladığınız bir çikolata ya da oyuncağını bulmasını isteyebilirsiniz.

Bir de bir torba yapmanızı öneriyorum. Canım Sıkıldı torbası. Canı sıkıldığında kendi kendine yapabileceği şeyleri minik kağıtlara yazıp içine koyun torbanın. Can sıkıntısı geldiğinde içine torbasından çekiliş yapıp ona göre kendini oyalamayı öğrenir. Birlikte karar verin bu yazılacak şeylere. Güvenliği önemli çocukların. Herkes için meyva salatası yapmaktan kedi ile oynamaya kadar çok çeşitli farklı etkinlikler olabilir. Elektronik cihazlar ve TV dışında evde de olsa yapılabilecek bi rçok şey olduğunu keşif edecek çocuklar. Belki dedesine gazete okuyacak...Kardeşinin saçını örecek ...

Her insanın içinde bir işe yarama kaygısı yaşama dair anlam arayışı var. Bu çocuklarda da var . Bu dönemde dersin oyunun ötesinde evdeki sorumlulukları paylaşmak ta sanırım çok iyi gelecek onlara. Büyüyecekler...Yaşlarına göre ev içi sorumluluklarını onlara vermenin ortak alana dair sorumlulukları paylaşmanın tam sırası...



İşte oyunlar...

HAREKETLİ OYUNLAR

DENGE OYUNU
Yere bant yapıştırın ya da bir kuşak atkı koyun. Bu bantın üstünde topukta burun ucu ile yürüyün. Zig zag spiral çizerek yürüyün.Göz kapalı ,tek ayak üstünde sıçramalı ve değişik şekilde denge ile yürüyün

Farklı renklerde bantlar olabilir. Farklı renklerde farklı şekilde yürümek…Kırmızıda seksek mavide eller havada gibi.

BALON OYUNU
El ve göz koordinasyonu kaba motor becerileri geliştiriyor.

1)Balonu Havada Tutma
Her çocuğa 1 veya 2 balon ver farklı renklerde (bir çocuk kırmızı diğeri sarı vs) ve yere değdirmeyecekler süre tut kendi rekorlarını kırsınlar kendileri ile yarışmayı öğrensinler.
2) Bacak arasına balonu alıp penguen yürüyüşü yapsın. Balon yere değmeyecek. Yürüyüş yoluna engeller koy. Bant olabilir zigzaglı spilalli…
3) Balon üfleme. Başlangıç ve bitiş çizgisi arasında dizleri üzerinde emekleme…
4) Balonu elinin üstünde dengede tutmak…
5) Yerde sırtüstü yatıp ayakları kaldırıp balonu ayakları üstünde dengede tutmak
6) Balon voleybolu.

BOWLING
Karton bardaklardan kule yaptırın. Renkli çoraplarını iç içe geçirip top haline getirin. Ve işte size ev bowlingi. Çok çocuk varsa kuleleri yan yana yapsınlar. Zaman tutun 3 dakika. Takım olarak her oyunda toplam kaç kule inşa ediyorlar bunu hesaplayın. Takım olarak kendi performansları ile yarışsınlar. Bireysel yarışa izin vermeyin.

BASKETBOL
Dar ağızlı sepet renkli çoraplar gerekli.Her çocukta 3 çorap topu olsun.  Belirli bir mesafeden  atış yapılacak atamayan çıkıyor . Atan  bir adım geriye gidip atıyor . Herkes en uzaktan atışların hepsini tutturana kadar devam ediyor oyun. 

BANT OYUNU (kurdele atkı gibi malzemelr de olur)
1)Harfler ve sayılar oluştur.  A ya yengeç yürüyüşü…L ye koş …Objeler de olabilir.
2) 5/10 sıra bant yap. Başlangıç ve bitiş olsun. İleriye sıçrama geriye sıçrama tek ayak talimat ver talimatları doğru yapanlar çıksın en son kalan kaybediyor
3) Seksek çizgisi oluşturulur ve seksek oyna. Renkli çorap topu top olur.

TİMSAHLI NEHİR
Minderler tekne ve ada olsun sıçrıyorlar yere basan yanıyor

YENGEÇ YÜRÜYÜŞÜ YARIŞ
Bir yerden bir yere yarış Sırtında yumuşak hayvan ile 2. Sefer düşürmeden

AYNA AYNA
Önce siz yapın bir hareket.  Sizi taklit etsinler. Sonra 2 li grup yapın çocukları.  Diğerini taklit etme. Uzanma sıçrama koşma. Maymun gibi ol.

UÇAK YAKALAMA
Kağıttan uçak yaptır. Sonra fırlat. Sürünerek yuvarlanarak emekleyerek sıçrayarak gidip getirsinler. Uçak üzerine kendi isimlerini yazabilirler resim desen çizebilirler.

MACERA PARKURU
Hulahop pilates topu bant sıçrama sürünme yuvarlanma bir güzergah belirle zorluklar olsun . Atlama sıçrama eğilme gibi harekerler yaptıracağınız evdeki eşya ve malzemeleri kullanacağını zbir parkur hazirlayabilirsiniz.

KAR TOPU
Renkli çoraplar ile kartoğu oynamak.

DONMA DANSI
Müzik çal dans etsinler ve aniden durdur DON diyerek. Hareket eden yanar

ŞEKİLLİ SEKSEK
Renkli kartonlardan daire üçgen yıldız kara elips dikdörtgen oluşturulur ve yere dağıtılır. Şekiller ve şekilleirn yabancı dilde karşılığı öğretilebilir.

AKTİVİTE ZARI
Küp oluşturulur büyük ve üzerine çeşitli hareketler/talimatlar yazılır. Zar atılır geleni yapar çocuklar.

YARATICIĞI GELİŞTİRİCİ OYUNLAR

DİNLE YAP OYUNU
Burnuna dokun…Kedi çiz…Yapamayan yanar!

BİNBİR YÜRÜYÜŞ OYUNU
Bir yerden bir yere kaç farklı şekilde geçersin..Yaratıcı zekayı geliştirir.

TAKIM GELİŞTİRİCİ OYUNLAR

BALON BULMACA
Aynı renkli balonlardan birine bir şekil çiz. Havaya at. Çocuklar o şekilli balonu bulmak için strateji yapsınlar. Takım oyunu ve birlikte en kısa sürede nasıl bulacaklarına dair strateji işbirliği yapmaları hedefleniyor. Bulan kazanmıyor. Birlikte en kısa sürede bulmak amaç…

ELSİZ İSTİFLEME OYUNU
Kağıt bardaklar üst üste konur kule yapılır. Lastiğe bağlı ipler vardır çocuk sayısı kadar. Bir yerden alıp bir yere taşırlar.
İki grup olur ve yarışırlar. Bulunan yeri ve götürülecek yeri işaretlemek gerekir.

İNSAN ALFABESİ
Geniş alana yayılsınlar çocuklar. Harfleri söyle bedenleri ile şekillendirsinler. T O gibi. Sonra basit sözcükleri söyle. AL AT OK …2 harfli başla…3 veya 4 harfli olabilir. Tüm çocukları içerir bir sözcük cümle deyim söyle…Çocuk sayısı ve cümlene göre  göre harfleri belirle. Ben çok değerliyim (16 çocuk) gibi…

ALKIŞLA LÜTFEN
2 veya 3 grup yap. Sıcak soğuk oyununun alkışlı hali…Her grupta bir çocuk dışarı çıkar bir nesne tutulur . Yaklaşırsa kuvvetli alkış uzaklaşırsa yavaş ya da hiç alkış.

ORTAK PAYDA
Katılıyorum/katılmıyorum/Kesinlikle Katılıyorum/Kesinlikle katılmıyorum köşeleri olsun odada
Cümleler kur ve çocuklar buna göre kendi görüşlerine göre odanın bir köşesine gitsinler
Öğrencilerin daha uzun teneffüsleri olmalı
Kediler köpeklerden daha iyi dosttur.
Renkli kartlar olabilir ayrıca yukarı kaldırırlar...

SICAK SANDALYE
İki takım oluştur. Sözcük listesi yap (Taboo/sessiz film  gibi bir oyun) tahtaya arkası dönük oturacak biri. Tahtaya seçilen bir sözcük yazılacak. Tüm diğer çocuklar anlatmaya çalışacak sözcüğü.

DETEKTİF
Bir öğrenci dışarı çıkar (dedektif) diğerleri çember olurlar. Biri lider olur. Belli bir hareket yapar. Eller baş üstü örnek. Herkes onu izler çemberde. Dışarıdaki dedektif  gelir ve lider hareket değiştirir. Dışarıdaki dedektif liderin kim olduğunu bulmaya çalışır. 3 hakkı vardır. Sonra dışarı çıkan ve lider değişir.

HİKAYE ÇEMBERİ
Çember halinde oturur çocuklar . İlk üç cümle verilir ve her çocuk hikayeye katılır ve hikaye tamamlanır. Mutlu sonla biten arkadaşlık hikayesi…

İŞARET PARMAĞIMDA HULAHUP
Çocuklar çember olur. İki işaret parmağı üstünde hulahup tutulur. Birlikte aşağı indirilir yukarı kaldırılır. Parmaklar hep hula hupa değecek. Yere düşüren yanar.Evde hafif bir tepsi de iş görebilir.

SİNERJİK ÜÇGENLER
İç içe bir çok üçgen çizin. Önce bireysel olarak her çocuk kaç üçgen buluyor buna baksın. Sonra hep birlikte tekrar kağıda bakıp birlikte kaç üçgen buluyoruz bunu hesaplayalım. Sinerjinin gücünü anlatır bu çalışma. Yöneticilik eğitimimden bu minik oyun. 
  
GELENEKSEL SOKAK OYUNLARI 

Çok yer olmasa da ev de bu oyunları tanıtmak öğretmek için iyi bir fırsatımı zvar şu an. Mini örneklemeler yapılabilir sanırım. Bahçeniz var ise çok şanslısınız. Belki çocukluk anılarınızı da paylaşırsınız belki miniklerle.

İstop
Yakartop
Köşe Kapmaca
Minder Kapmaca
Yağ Satarım Bal Satarım
Aç Kapıyı Bezirgan Başı
Sek Sek 
Ortada Sıçan
Mendil Kapmaca

DİĞER İÇ MEKAN  OYUNLARI

DİNLEME OYUNU
Değişik ses çıkaran malzemleri al gözler kapansın önce dinlet sonra ses çıkartıp ne olduğu bulunsun.

DOKUN VE TANI OYUNU (KÖREBE)
İlginç şekilli kartlar ya da objeler gözler kapatılarak teşhis edilir. Evden 10/15 obje seçilebilir. Çocuk önce görür bunları. Sonra gözleri kapalı tek tek eline verilir ve tanımlaması istenir. Sonra sıra sizde olmalı ama...

DİYAFRAM NEFESİ EGZERSİZLERİ

Çiçek/Balon Nefesi
Sanki bir elinizde çiçek varmış gibi derin burundan nefes alınır ve ağızdan tüm nefe sverilir. Çiçek koklama oyunu diyebilirsiniz...
Arı Nefesi
Derin nefes alınıp arı vızıldaması şeklinde vızıldarsınız dişler kapalı. 
Göz Koordinasyonu
Avuç içlerini birbirine sürtüne göz üstlerine kapatırsınız. 


İMGELEME VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ

Gözler kapalı olacak şekilde rahatça oturursunuz. Üç kere nefes alıp verin. Zihninde ormanlık bir alanı ya da deniz kenarını imgelemesini isteyebilirsiniz. Bulunduğu yerde görebileceği bir kaç şeyi söyler örneğin bahar gelmiş taze çiçekler açmış gibi. Sonra kendisinin imgelediği yerde gezinmesini isteyebilirsiniz.

Ya da kendisini denizde yüzen  bir yunus veya deniz kıyısındaki güneşte tembellik yapan bir fok olarak hayal etmesini isteyin. Derin nefes alıp üçe kadar sayıp nefesini bıraksın. Ya da göl kenarında duran bir  kaplumbağa da olabilir. Derin nefes alıp içinde tutup bıraksın. Kendini gevşemiş ve huzurlu hissedecektir.








xxxx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder